Jeremić: Kina će uložiti milione

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, koji je u službenoj poseti Kini kaže da je realno očekivati da 2012. Kina bude najveći investitor u Srbiji.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 21.11.2011.

11:42

Default images

"Mislim da je racionalno očekivati da bi u 2012. godini najveći strani investitor u Srbiji mogla biti upravo Kina", rekao je Jeremić, koji u poseti kineskoj provinciji Guandong, predvodi privrednu delegacije Srbije u kojoj su predstavnici Elektroprivrede Srbije (EPS) i Telekoma.

Jeremić je podsetio da je prošlog meseca EPS potpisao Protokol o saradnji sa konzorcijumom kineskih kompanija u izgradnji termoelektrane "Nikola Tesla" B3 i realizaciji energetskih projekata čija je ukupna investiciona vrednost dve milijarde evra. Navodeći da su u toku pripreme za početak ovog projekta, Jeremić je istakao da će to biti "prva kineska investicija te vrste u Evropi", koja je u Kini izazvala veliko interesovanje.

"Ona je otvorila vrata za nove investicije u Srbiju i privredna delegacija koju sam predvodio u Kini, imala je razgovore oko ulaganja u oblast proizvodnje telekomunikacione opreme i drugih visokih tehnologija. Ovo je potencijalno izuzetno velika investicija. Očekujemo da bi pregovore o tome naši stručni timovi mogli da završe već do kraja godine", kazao je Jeremić.

On je, takodje, naglasio da su politički odnosi Kine i Srbije odlični i da takve odnose treba iskoristiti da bi se napravio značajan iskorak u ekonomskoj saradnji.

Jeremić se u Guandongu sastao sa rukovodstvom te provincije i predstavnicima kompanija iz oblasti energetike i telekomunikacija koje su zainteresovane za ulaganja u Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: