Domaća čokolada jeftinija u RS i CG

Keks, čokolada, začini i deterdženti su samo neki od proizvoda poreklom iz Srbije koji imaju niže cene u Republici Srpskoj i u Crnoj Gori.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.11.2011.

09:10

Default images

U kompaniji Imlek ističu da finalnu cenu određuju tržišne okolnosti, kursne razlike koje su drugačije od regiona do regiona, ali i visina poreza na robu. Takođe, veoma je bitna i trgovačka marža, koja često zna da bude i najznačajniji činilac, navode u ovoj kompaniji.

U uljari „Vital“ iz Vrbasa ističu da nabavne cene nisu iste za domaće i inostrano tržište i da na to utiče više činilaca. Ali, dodaju, da finalne cene određuju trgovinski lanci. I proizvođači konditora takođe ističu da je reč o individualnom formiranju cena, koje zavisi pre svega od trgovinskih kuća i na to nemaju uticaja.

“Niže cene na tim tržištima naši proizvođači pravdaju borbom sa konkurencijom i kursnim razlikama” , smatra Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača, i dodaje da za građane sa sve plićim džepom to i nije neka uteha.

Srbija je na samom dnu lestvice prema prosečnim primanjima u region. Prosek srpske plate je čak tri puta manji od slovenačke i iznosi oko 380 evra.

Nešto bolje po visini zarada stoje građani Republike Srpske sa mesečno zarađenih 400 evra, dok Crnogorci imaju prosek od 470 evra.

Ipak, za razliku od prethodnog perioda, sada su neke osnovne namirnice, koje izvozimo, kao što su dugotrajno mleko, jogurt, ali i pojedine mesne prerađevine, jestivo ulje, neki slatkiši jeftiniji na srpskom tržištu. To se tumači i sve većom besparicom i padom kupovne moći, pa su i dobavljači i prometnici smanjili svoje „apetite“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

20 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: