U Srbiju uloženo 1,5 milijardi evra

Prema podacima Narodne banke Srbije u prvih devet meseci ove godine priliv kapitala je dostigao sumu od oko 1,5 milijardi evra.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.11.2011.

09:01

Default images

"Takva kretanja odrazila su se na međubankarsko devizno tržište i kurs dinara, podsetila je NBS.

U strukturi kapitala koji je pristigao u našu zemlju, u trećem tromesečju, najznačajnije je bilo učešće portfolio investicija.

Priliv po tom osnovu bio je 870,8 miliona evra i najvećim delom je rezultat uspešne prodaje evroobveznica na međunarodnom tržištu - 724,3 miliona evra.

S druge strane, nerezidenti su u manjoj meri ulagali u državne hartije od vrednosti na domaćem tržištu, nego u drugom tromesečju ove godine.

U izveštaju se navodi i da su strane direktne investicije bile dvostruko veće od investicija u prethodnim tromesečjima, pa je priliv po tom osnovu bio 661,2 miliona evra, s tim što je najveći deo ostvaren u julu 419,6 miliona evra po osnovu prodaje kompanije "Delta Maksi".

Slede ulaganja u finansijski sektor putem dokapitalizacije banaka, u trgovinu na malo i proizvodnju osnovnih metala.

Preduzeća su nastavila da se razdužuju prema inostranstvu, tako da je njihov neto dug smanjen za 57,8 miliona evra, a smanjene su i obaveze banaka prema inostranstvu za oko 12,5 miliona evra u odnosu na kraj drugog tromesečja ove godine, navodi se u izveštaju.

Neto zaduženje države po osnovu kredita povećano je za 297,1 miliona evra, pre svega po osnovu korišćenja makrofinansijske pomoći EU za finansiranje budžetskog deficita i kredita za koje je država dala garancije (Fijat automobili Srbija), navela je NBS u pomenutom dokumentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

21 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

6 h

Podeli: