Kilovati iz uvoza "poješće" zaradu

Zbog manje proizvodnje u hidroelektranama i povećane potrošnje Elektroprivreda Srbije uvešće 12 miliona kilovatčasova dnevno. Gubitak 10 milijardi dinara.

Srbija

Izvor: Novosti

Ponedeljak, 21.11.2011.

08:31

Default images

Na taj način, dobit od oko 8 milijardi koju je imao EPS u proteklih 9 meseci, istopiće se zbog skupog uvoza i proizvodnje u gasnim elektranama, zaključeno je na sednici UO EPS.

Zbog niskog vodostaja, proizvodnja u hidrocentralama je za 50 odsto manja od plana, pa je zbog toga započeta proizvodnja struje u gasnim elektranama, ali i uvoz, kako bi se nadoknadio manjak na dnevnom nivou. Zbog potrošnje od oko 120 miliona kilovat-sati, neophodan je uvoz struje od oko 12 miliona kvč na dan. Međutim, zbog dispariteta između prodajne i nabavne cene struje iz uvoza i proizvedene u gasnim elektranama, EPS će ove zime napraviti gubitak od 10 milijardi dinara.

Manju proizvodnju iz protočnih i akumulacionih hidrocentrala nadoknađuju termoelektrane, a punim kapacitetom rade i Panonske termoelektrane-toplane, koje dnevno proizvode 5,5 miliona kilovat-časova.

Prema planu proizvodnje struje za novembar 70 odsto bi trebalo da se proizvede u termoelektaranama, a 30 u hidroelektranama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: