Angola šansa za naše građevinare

Domaći građevinari biće uskoro angažovani u Angoli na poslovima vrednim više od milijardu dolara, kaže generalni direktor beogradskog Planuma Ratomir Todorović.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 20.11.2011.

18:02

Default images

Prvi radovi na rekonstrukciji vojne baze, koju je Planum sagradio pre 25 godina, mogli bi da počnu već u prvoj polovini iduće godine.

Todorović kaže da će vojni ministar Angole posetiti Srbiju u decembru, kada se očekuje potpisivanje sporazuma za taj posao, kao i izgradnju velike vojne bolnice i fabrike namenske industrije.

On je rekao da je tokom posete ministra odbrane Dragana Šutanovca Angoli, pre oko dva meseca, dogovorena saradnja. Planirano je učešće više firmi, a nosioci posla biće Planum i Jugoimport SDPR. Planum je ove sedmice u Beogradu predstavio tehničkoj delegaciji Angole idejna rešenja projekata.

"Želja angolske strane je bila da se prvo rekonstruiše vojna baza, koju smo sagradili pre mnogo godina, a koja je sada praktično neupotrebljiva. Imaju potrebe i za jednom velikom vojnom bolnicom koja bi objedinila više rasutih klinika", rekao je on.

Todorović je kazao da je Planum u poslednjih godinu dana pregovarao o angažmanu domaćih građevinskih firmi, među kojima i projektantskih, na primer Mašinoprojekta.

On je naveo da Planum dobro sarađuje sa firmom "Ratko Mitrović", sa kojom je zajedno član Jugoslavijaputa i drugih grupacija koje su nastupale u inostranstvu.

Sav posao bi, prema njegovim rečima, išao preko firme Planuma u Angoli, jer toj zemlji plaća porez i ima obavezu zapošljavanja velikog broja lokalne radne snage i korišćenja njihovih resursa.

"Kada smo gradili vojnu bazu u Angoli bilo je oko 600 naših radnika, a lokalnih oko 1.500", naveo je Todorović dodajući da će iz Srbije pre svega biti angažovan stručni kadar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: