Skuplje imati dete ovde nego u EU

Za doček prve bebe u porodici roditeljima potrebne gotovo dve prosečne zarade, pa je neophodna pomoć najbližih. Odeća i obuća za mališane skuplja nego u Evropi.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 20.11.2011.

15:41

Default images

Zvuci trube još odzvanjaju u glavi ponosnog oca dok u kantu baca iscepane košulje i majice.

U čast i za dobro zdravlje prvog deteta sinoć se pošteno nazdravilo. Jutro posle počinje glavobolja. Malo od mamurluka, ali više od toga što je na red stigla kupovina nezaobilaznih stvari.

Na spisku je najmanje 15 stavki, a da bi se prvenac dočekao kako valja, roditeljima treba minimum 60.000 dinara. Za najosnovnije, bez ikakvog luksuziranja, odu skoro dve prosečne plate u Srbiji. Srećom, računica tada nije glavna zanimacija novopečenih roditelja. Pomoć države najmanja je za prvo dete. Novopečenim roditeljima za prvorođenče stiže jednokratno 27.833 dinara. Za drugo dete majka dobija 108.838, treće 195.900, a četvrto 261.198 dinara. Roditeljski dodatak podeljen je na 24 rate.

Nije najveći problem što mame i tate u Srbiji ne zarađuju mnogo. Veća je muka, kažu u udruženjima roditelja, što iste proizvode ovde plaćaju više nego u dobrom delu Evrope. Dečja obuća i odeća u srpskim radnjama često su duplo skuplje nego van granica.

"Prema našem istraživanju, majka u Srbiji za svoju platu može da kupi 2.000 ''pampers' mini-pakovanja, majka u Sloveniji 6.500, a u Austriji 13.000 pakovanja", kaže Savo Stefanović, iz udruženja Bebac.

On navodi da ovako velike razlike nisu posledica samo toga što oni zarađuju više, nego i zbog razlike u cenama. "Upoređivali smo cenu dečjih kreveta određene marke. U Srbiji je on skuplji nego u Austriji, koja ne važi za najpovoljniju zemlju", kaže.

Ista analiza pokazala je da prosečna plata u našoj zemlji „vredi“ šest zimskih jakni za bebu. U Sloveniji prosek pokriva 30 jakni, a u Austriji čak 40. Ovdašnja zarada dovoljna je za 10 najjeftinijih auto-sedišta, slovenačka „kupuje“ 35, a austrijska čak 60 sedišta.

Na svaki brak u našoj zemlji dolazi 0,88 odsto dece. Ukoliko se ovakav trend nastavi, u Srbiji će 2100. godine biti duplo manje stanovnika nego sada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: