Kamate na minus i dalje visoke

Kamate na minus po tekućem računu i na kreditne kartice, iako imaju tretman kredita, neće padati posle odluke NBS da dodatno smanji referentnu kamatnu stopu.

Srbija

Izvor: Novosti

Subota, 19.11.2011.

16:13

Default images

To se objašnjava činjenicom da se na ove usluge kamata određuje fiksno i da, iako zavisi od visine referentne kamate ne usklađuje se sa njom.

To znači da kada Narodna banka Srbije, kao što je sada slučaj, smanjuje referentnu kamatu ili je podiže to utiče samo na cenu dinarskih kredita, dok se kamate na pozajmice po tekućem računu i kreditne kartice ostaje nepromenjena.

Sada su kamate na dozvoljeni minus od 32 do 39 odsto, a na nedozvoljeni i do 80 odsto. Kreditne kartice se odobravaju sa kamatom od 22 do 32 odsto. "Kamatne stope na kreditne kartice i dozvoljeni minus su fiksne i ne usklađuju se sa rastom referentne kamate", kaže Nenad Lučić, ekspert za razvoj proizvoda Folks banke.

On objašnajva da je ova kamata je reper, odnosno samo je jedan od pokazatelja na osnovu kojih se donosi odluka o visini kamate, ali ne znači i automatsku promenu prilikom kretanja vrednosti same kamate.

"Dugoročno gledano, kretanja bilo u opadanju ili porastu mogu biti razlog za promenu kamatnih stopa. Ono što je važno za klijente je da u toku trajanja ugovornog odnosa sa bankom nema promene u visini kamatne stope", kaže Lučić.

Dozvoljeni minus je usluga koju građani rado koriste, jer ga banke lako odobravaju, odnosno potrebno je mnogo manje dokumentacije za odobrenje, nego za kredit. Većina banka ga nudi u okviru svojih paketa usluga. Maksimalni iznos pozajmice po tekućem računu je od jedne do jedne i po plate ili penzije, a rok važenja od jedne do tri godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: