U Srbiji se slabo kupuje nameštaj

Pad kupovne moći stanovništva u Srbiji značajno su se odrazili i na domaću industriju nameštaja, pa kompanije pad prometa pokušavaju da nadoknade izvozom.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 19.11.2011.

15:11

Default images

Proizvođači nameštaja iz Srbije, kako su istakli u anketi Tanjuga na 49. Sajmu nameštaja opreme i unutrašnje dekoracije, pad tražnje nastoje da nadomeste povećanjem izvoza i osvajanjem novih inostranih tržišta među kojima značajno mesto zauzima i Rusija.

Ministar industrije i trgovine Dušan Petrović rekao je ranije da je srpska industrija nameštaja za devet meseci 2011. godine ostvarila izvoz vredan152 miliona evra, što je za 20 odsto više nego u istom periodu lane.

Petrović je istakao da je ta važna privredna grana pokazala veliku vitalnost i sposobnost i pored ekonomske krize i teškoća sa kojima se suočava.
Menadžer prodaje u kompaniji "Jela" iz Jagodine koja se bavi proizvodnjom različitih vrsta nameštaja Nikola Radovanović rekao je da je, generalno, opao promet nameštaja na domaćem tržištu.

On je istakao da je "Jela" koja proizvodi dečje, spavaće, dnevne sobe, kuhinje kao i druge vrste komadnog nameštaja, uspela da održi tržište i broj zaposlenih u kompaniji, a da pad domaće tražnje nadoknađuje povećanjem izvoza i širenjem na nova inostrana tržišta.

Radovanović je rekao da kompanija "Jela" izvozi u zemlje bivše Jugoslavije, Grčku, Češku, Slovačku, a od naredne godine svoje proizvode će plasirati i na tržište Švajcarske.

On je dodao da će ta firma 21. novembra svoju ponudu predstaviti i na Sajmu nameštaja u Moskvi. Cilje našeg predstavljanja u Rusiji je da nađemo poslovne partnere i počnemo prodaju na tom velikom tržištu, dodao je Radovanović.

Menadžer prodaje u kompaniji "Dalas" iz Tutina Meša Kadrić rekao je da se pad prodaje nameštaja u Srbiji ali i u izvozu oseća od polovine 2009. godine dok se blagi oporavak očekuje u 2012. godini.

Pad standarda stanovništva i skupi krediti drastično su se odrazili i na pad prodaje nameštaja, iako smo imali značajnijih sniženja cena i akcijskih prodaja, kazao je on.
Milica Dimitrijević menadžer Udruženja Srpski klaster nameštaja Niš koji okuplja 11 proizvođača istakla je da je kriza uticala na smanjenje prometa svih članica klastera, a da su očekivanja da će kroz zajedničke nastupe biti povećan promet i prodaja.

Ona je istakla da je u planu da se Srpski klaster nameštaja, koji je osnovan u maju ove godine, predstavi na različitim međunarodnim sajmovima i manifestacija kako bi se povezali sa potencijalnim kupcima iz inostranstva.

Dimitrijević je napomenula da je u izradi izvozna strategija klastera koja će definisati tržišta na koja bi to udruženje trebalo da se orijentiše, a jedno od njih će svakako biti i Rusija.

Generalni direktor Udruženja proizvođača nameštaja severozapadne Rusije Aleksandar Ivanov predstavljajući specifičnosti ruskog tržišta na 49. Beogradskom sajmu nameštaja, rekao je da je srpski nameštaj odličnog kvaliteta, da ima dobar dizajn i da su cene vrlo konkurentne.

On je istakao da su velike šanse za izvoz nameštaja iz Srbije u Rusiju, ali da srpski proizvođači treba da se dobro organizuju.
Ivanov je naglasio da su potrebe za nameštajem u Rusiji ogromne i da, iako Rusi sami proizvode, ne mogu da zadovolje tržište i imaju potrebu da uvoze velike količine.

On je dodao da su Moskva i Sankt Petersburg najveća tržišta.

U sektoru industrije namešta u Srbiji posluje 650 preduzeća, koja zapošljavaju više od 14.300 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: