"Visok javni dug uništava privredu"

Ako Srbija ne smanji deficit budžeta, javni dug može da osakati ekonomsku aktivnost, kaže Bogdan Lisovolik, stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda.

Srbija

Izvor: Novosti

Subota, 19.11.2011.

12:40

Default images

"Budžetski deficit Srbije od preko četiri odsto BDP-a je zaista visok za zemlju na ovom nivou razvoja. To se ne može nastaviti posle naredne godine", rekao je Lisovolik.

On kaže da rizik od problema krize javnog duga, od koga danas pati Evropa ne treba potcenjivati

"Da bi se efikasno štitila od krize, Srbija mora da se drži obazrive fiskalne, monetarne i finansijske politike. Ovo se posebno odnosi na ciljanje realno manjeg budžetskog deficita. Zato naš sporazum za narednu godinu podrazumeva deficit od 4,25 procenata, što je nešto manje od maksimalnih 4,5 odsto BDP-a koji sugeriše fiskalno pravilo. Što se tiče monetarne politike, mere bi trebalo da budu usmerene na kontrolisanje inflacije. Na kraju, banke bi trebalo da održe ohrabrujući nivo kapitala i likvidnosti", navodi Lisovolik.
Lisovolik ocenjuje i da je Srbija bolje pozicionirana da se suoči sa ovim talasom krize.

"Deficit tekućeg računa od sedam procenata BDP-a znatno je manji nego 2008. godine kada je bio 22 odsto BDP-a. Takođe, gotovinske rezerve budžeta su sada značajno veće nego pre tri godine. U isto vreme, neke ranjivosti ostaju, a mnogo toga zavisi od snage domaće politike. U tom smislu, bilo bi presudno da se izbegne povećanje javne potrošnje pred izbore. Fiskalna pravila, usvojena prošle godine pomažu ali nisu dovoljna sama po sebi. Potrebno je i da se ona uporno sprovode", kaže Lisovolik.

Stalni predstavnik MMF-a kaže i da Srbija već plaća cenu toga što na vreme nije krenula u strukturne reforme. Prema mišljenju Lisovolika da smo izgradili izdržljiviji privatni sektor, krizu bi mnogo lakše podnosili.

"Ali pošto su prilike propuštene, izuzetno je važno da se propušteno nadoknadi. Treba naglasiti tri ključna pitanja s tim u vezi. Prvo, značajan deo proizvodnih resursa Srbije je i dalje zarobljen u neefikasnom sektoru javnih preduzeća koja su pod uticajem politike. I dok su postojali povremeni pokušaji reformi, de fakto je napredak bio veoma spor. Drugo, preterano komplikovane procedure i proliferacija poreza i naknada, kako na centralnom tako i na lokalnom nivou, podrivaju poslovno okruženje, posebno za mala i srednja preduzeća. Poslednje, ali ne i najmanje važno, zakon o radu treba više da podržava otvaranje novih radnih mesta", objašnjava Lisovolik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

15 h

Podeli: