Ugalj iz Kolubare daje 60% struje

Od kolubarskog lignita trenutno proizvodi oko 60 odsto električne energije u Srbiji, kaže generalni direktor Rudarskog basena (RB) Kolubara, Nebojša Ćeran.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 19.11.2011.

12:35

Default images

"Zbog loše hidrološke situacije Termoelektrana Nikola Tesla (TENT) ovih dana proizvodi od kolubarskog lignita oko 60 0dsto električne energije u Srbiji", rekao je Ćeran lazarevačkoj GEM televiziji.

On je precizirao da je proizvodnja u 2011. na nivou planirane od oko 30 miliona tona uglja i dodao da je Kolubara spremna za tešku zimu koja nas očekuje.

Zbog toga je Ćeran podsetio na neophodnost investicija u nove površinske kopove i podsetio da je plan ulaganja u narednih šest godina 1,5 milijardi evra iz kredita stranih banaka, ali i sredstava Kolubare od 80 miliona evra u 2011, odnosno 100 miliona evra u 2012.godini.
Govoreći o poslovanju najvećeg ugljenokopa u Srbiji, Ćeran je kazao da će ono i u 2011. biti pozitivno i najavio mogućnost da se u skoroj budućnosti više ne iznajmljuje pomoćna mehanizacija.

"Ne mogu da garantujem da neće zatrebati neka mašina, koju Kolubara nema, ali se nadam da od marta 2012. više nećemo uzimati u zakup pomoćnu mehanizaciju", rekao je Ćeran i podsetio na investicije u ovoj, kao i plan nabavke tih mašina u idućoj godini.

Zloupotreba zakupa pomoćne mehanizacije od privatnika, naročito do 2008, bila je predmet policijske istrage posle čega su uhapšeni tadašnji generalni direktor Dragan Tomić i još desetak njegovih saradnika, ali i privatnika koji su saradjivali sa Kolubarom.

U tom kontekstu Ćeran je rekao da se ugalj za široku potrošnju sada prodaje sistemom aukcije.

"To je dobro, trgovci treba da prodaju ugalj, Kolubara ne treba da ima mrežu svojih stovarišta", ocenio je prvi čovek RB Kolubara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: