Vojvodina radi, Beograd troši

Najveće učešće u izvozu Srbije u prvih devet meseci ove godine imao je region Vojvodine - 36,6 odsto, a najveće učešće u uvozu Beogradski region sa 45,5 odsto.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 14.11.2011.

09:04

Default images

Kako pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku, posle Vojvodine, najveće učešće u izvozu imao je Beogradski region - 23 odsto, region Šumadije i Zapadne Srbije - 20,1 odsto, pa region Južne i Istočne Srbije 19,8 odsto.

Najveće učešće u uvozu, posle Beogradskog regiona, imao je region Vojvodine - 29,8 odsto, region Šumadije i Zapadne Srbije - 12,8 odsto, a region Južne i Istočne Srbije - 10,4 odsto. Izvoz i uvoz po regionima dat je prema sedištu vlasnika robe u momentu prihvatanja carinske deklaracije. To znači da vlasnici robe, po carinskom zakonu, mogu biti proizvođači, korisnici, izvoznici ili uvoznici robe.

Tu činjenicu treba imati u vidu prilikom tumačenja podataka po regionima.

Na primer, uvoz nafte i gasa, najvećim delom se obuhvata u regionima Vojvodine i Beograda, a to su energenti za ukupnu teritoriju Srbije, naveo je RZS.

Prema odsecima Standardne međunarodne trgovinske klasifikacije u izvozu najveće učešće imali su i gvožđe i čelik sa 802 miliona dolara, obojeni metali - 705 miliona, električne mašine i aparati - 563 miliona, žitarice i proizvodi od njih - 540 miliona i povrće i voće - 467 miliona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

119 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

14 h

Podeli: