Škundrić: Rusi zaveli red u NIS-u

Naftna industrija Srbije (NIS) plaćaće veću naknadu za vađenje nafte i gasa po završetku ulaganja u rekonstrukciju rafinerije u Pančevu, krajem 2012. godine.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 13.11.2011.

14:35

Default images

Po usvajanju novog zakona o rudarstvu, rudna renta za naftu i gas biće povećana sa tri na sedam odsto prihoda od prodaje.

Savetnik za energetiku premijera Srbije Petar Škundrić kaže da je ugovorom o prodaji NIS predviđeno da se uslovi poslovanja ne menjaju dok se ne završi revitalizacija postrojenja, a to znači do kraja 2012. godine.

Škundrić je kazao i da je dolaskom Gaspromnjefta za vlasnika NIS, povučen niz strateških poteza u reorganizaciji sistema, povećana je eksplatacija domaće nafte, smanjen broj zaposlenih i povećana finansijska disciplina što je dovelo do boljih poslovnih rezultata. "NIS je prošlu godinu završio sa najboljim poslovnih rezultatom i dobiti od 165 miliona evra, a očekujem da će ove godine dobit biti znatno viša - na osnovu rezultata poslovanja u prvih devet meseci", kazao Škundrić koji je i predsednik Skupštine akcionara NIS.

Naftna industrija Srbije je za devet meseci ove godine imala profit od 27,1 milijardu dinara.

Škundrić, bivši ministar energetike Srbije, rekao je da je predviđeno da NIS i jedna domaća kompanija, zajedno sa strateškim partnerom, osnuju firmu za istraživanje i dokazivanje rezervi nafte iz naftnih škriljaca u regionu Aleksinca.

On je kazao da se mora voditi računa o tome koja tehnologija će biti primenjena za eksploataciju, pošto ima i ona koje ne bi mogla biti prihvatljiva iz ekoloških razloga.

Škundrić je istakao da su istraživanja od pre oko 40 godina pokazala dobre količine uljne komponente u naftnim škriljcima i dodao da je to "ozbiljan resurs za dalji razvoj Srbije".

“Mogućnost korišćenja naftnih škriljaca u najvećem basenu u Aleksincu procenjuje na 200 miliona tona ekvivalentne nafte“, dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: