"Južni tok nije u interesu Rusije"

"Južni tok" će se graditi i sigurno će prolaziti kroz Srbiju, iako taj projekat nije u potpunosti u interesu Rusije, kaže Petar Kaznačev.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 11.11.2011.

16:21

Default images

Kaznačev, koji je i osnivač konsultantske kuće "Kaznah stratedžis" smatra da će "Južni tok" sigurno prolaziti kroz Srbiju, bez obzira koja će biti konačna trasa tog gasovoda i da će njegova izgradnja podstaći razvoj privrede Srbije.

Rusija i dalje snažno insistira na realizaciji gasovoda "Južni tok", iako joj taj projekat nije toliko potreban, rekao je Kaznačev i ocenio da je više reč o političkim, a ne toliko o komercijalnim razlozima za njegovu realizaciju. To je više pitanje "ponosa i doslednosti" da Rusija uradi nešto što je obećala, nego što je reč o komercijalnoj odluci, rekao je Kaznačev.

On smatra da Srbija ima potencijal da u regionu postane ključni intekonektor za energetske projekte koji će prolaziti preko njene teritorije, ali i za energetske projekte koji će se realizovati između Rusije, Turske i Evrope, istakao je.

Kaznačev je ocenio da će potrošnja gasa u svetu zbog posledica ekonomske krize biti u padu, kao i da će zbog krize mnogi infrastrukturni energetski projekti biti odloženi ili stavljeni na čekanje.

To ne znači da ti projekti neće biti realizovani, ali će doći do njihove revizije, a cevovodi bi mogli biti skraćeni i proširena mogućnost njihovog korišćenja, rekao je Kaznačev.

S druge strane, on kritikuje Rusiju jer smatra da bi za Rusiju bilo bolje da gradi gasnu infrastrukturu prema Kini i Aziji, s obzirom da se očekuje da će se potražnja za gasom u toj zemlji za 20 godina učetvorostručiti.

"Rusija te projekte razvija suviše malo i suviše kasno i trenutno nema funkcionalnu trasu za prodaju gasa za područje Kine``, ocenio je Kaznačev i ukazao da bi Rusija trebalo da radi i na razvoju projekata iz oblasti tečnog naftnog gasa, koga trenutno izvozi samo oko dve milijarde kubika godišnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

16 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: