Kriza nas pogađa žešće nego pre

Saradnik IZIT-a Saša Đogović ocenio je da Srbija treba da očekuje nešto jači udar talasa krize nego što je to bilo tokom ove ili prošle godine.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 11.11.2011.

14:19

Default images

"Taj talas krize je znatno bliži i utoliko jači jer dolazi sa onih tržišta sa kojima smo izuzetno povezani, odnosno italijanskog i grčkog tržišta", rekao je on.

Prema rečima Đogovića, tokom sledeće godine se mogu očekivati smanjeni kreditni plasmani i moguće povlačenje dela likvidnih sredstava poslovnih banaka ka maticama, kao i opadanje inostrane tražnje i sa tržišta evrozone, odnosno Evropske unije. "To će usloviti smanjenje uposlenosti proizvodnih kapaciteta, odnosno opadanje proizvodnih i izvoznih aktivnosti, a to će svakako produkovati dalji rast broja nezaposlenih. Imaćemo tešku sledeću godinu, koja je još i izborna, tako da ni nova vlada neće moći da u značajnijoj meri amortizuje te udare", rekao je saradnik IZIT-a.

Prema rečima Đogovića, Srbija se već duže nalazi u ekonomskoj i opštoj društvenoj krizi čije su dve osnovne konstante preglomazna administracija i pravosuđe.

"Te dve konstante produkuju bujanje mita i korupcije i u skladu sa tim boje tamnim koloritima poslovnu klimu u Srbiji, što predstavlja prepreku za značajniji i zakonomerniji trend priliva diretnih stranih investicija, jako potrebnih za proces reindustrijalizacije srpske privrede", rekao je on.

Đogović je istakao da rešenja za izlazak iz te teške situacije postoje i da se ona odavno ukazuju kreatorima ekonomske politike, ali da očigledno ne postoji dovoljno političke volje da se krene u transformaciju javnog sektora.

Transformacija administracije na svim nivoima, kako je naveo, dovela bi i do smanjenja "šume papirologije i nevidljivih kabinetskih ruku" odnosno mita i korupcije, dok bi transformacija javnih i podržavljenih preduzeća dovela do smanjenja subvencije i oslobađanja tog novca za neke infrastruturne investicije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: