Zemlja upropašćena privatizacijom

Privatizacijom zemljoradničkih zadruga poslednjih 9 godina oštećeno oko 30.000 ljudi, kaže Saša Dujović predsednik skupštinskog Odbora za predstavke i predloge.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 11.11.2011.

13:55

Default images

Dujović smatra da je potrebno poništiti privatizacije zemljoradničkih zadruga i poljoprivrednih dobara u Vojvodini, jer su otuđene mimo zakona.

On je objasnio da je "u pitanju ogroman lopovluk" i dodao da će u najskorijem roku biti zakazano i javno saslušanje na kojem će se detaljno razmatrati privatizacije na ivici zakona. Dujović je napomenuo da se "preskakanje određenih zakonskih propisa", vidi i u tome što su novi vlasnici zadruga iako nisu vlasnici zadrušne zemlje na osnovu tog kapitala podizali kredite i stavljali hipoteku na tu zemlju i dodao da prodaja zadružne zemlje nije predviđena ni po jednom zakonu.

On je ocenio da je država mogla da proda preduzeća, ali ne i zemlju.

Kako kaže, takvi slučajevi su sada u nadležnosti policije i tužilaštva za organizovani kriminal , te očekuje da će takve privatizacije biti poništene.

Prema njegovim rečima postoje naznake da se država time sada ozbiljno bavi.

"Okružna tužilaštva za organizovani kriminal u Subotici, Somboru i Novom Sadu počela istražne radnje u ovom postupku", kazao je Dujović.

Još jedan problem, kaže Dujović, jeste što su novi vlasnici nakon privatizacije po autimatizmu, bez ikakvog socijalnog programa otpustili oko 90 odsto zaposlenih.

"Obišli smo ta mesta i zatekli stravičnu sliku, da su sela u plodnoj Bačkoj ravnici ostala pusta i da tamo niko ne radi, živi se od penzija ili su zaposleni po državnim institucijama", kazao je on i kao primere naveo sela Srpski Miletić, Feketić, Mali Iđoš i Zobnatica.

S druge strane, prema Zakonu o privatizaciji akcionarima pripada 30 odsto kapitala. Međutim, Dujović tvrdi da akcionare niko ni za šta nije pitao niti su dobili dividendu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

15 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: