Inflacija od početka godine 6,8%

Inflacija u Srbiji u oktobru, merena indeksom potrošačkih cena, bila je 0,4 odsto, a na medjugodišnjem nivou bila je 8,7 odsto.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 11.11.2011.

12:25

Default images

U prvih deset meseci ove godine inflacija u Srbiji bila je 6,8 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.

U oktobru je u odnosu na prethodni mesec najveći rast cena zabeležen kod odeće i obuće 1,3 odsto, nameštaja, pokućstva i tekućeg održavanja - jedan odsto, hrane i bezalkoholnih pića - 0,7 odsto, restorana i hotela - 0,3 odsto i u grupi Stan, voda, električna energija, gas i druga goriva - 0,2 odsto.

Pad cena je zabeležen kod transporta, za 0,2 odsto i obrazovanja - 0,1 odsto, a cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale. Indeksi potrošačkih cena se definišu kao mera prosečne promene maloprodajnih cena robe i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju.

NBS: Pad inflacije biće nastavljen

Pad međugodišnje inflacije će se nastaviti i u narednom periodu, a u granicama dozvoljenog odstupanja od cilja će se naći u prvom tromesečju naredne godine, saopštila je danas Narodna banka Srbije.

Procesu dezinflacije će, prema proceni centralne banke, najviše doprineti niska agregatna tražnja, smanjeni troškovni pritisci na rast cena hrane, kao i nastavak pada inflacionih očekivanja.

Brzina pada inflacije zavisiće od razvoja situacije u međunarodnom okruženju, ali i od ekspanzivnosti fiskalne politike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: