Mladi sanjaju državnu službu

Mladi u Srbiji prvi ostaju bez posla i najteže dolaze do zaposlenja. Većina njih upravo državu vidi kao idealnog poslodavca,jer su tu posao i plata sigurni.

Srbija

Izvor: Dojèe vele

Petak, 11.11.2011.

10:15

Default images

Marko Stojanović, iz „Građanskih inicijativa“ kaže da je razlog za to pre svega sigurnost plate i posla koji se maltene jedino može naći u državnim firmama.

„Ako me pitate šta mladi očekuju od svog posla, kako stvari stoje, oni očekuje pre svega da imaju siguran posao i sigurnu platu. Tek na drugom mestu im je da imaju kreativan i dinamičan posao, izazovan, malo rizičan, ali sa perspektivom velike zarade. Na žalost, kod nas, kako vidimo, jedino još država funkcioniše, jedino je još država siguran poslodavac, i jedino je radno mesto sigurno u državi.“

Zvanična statistika kaže da ih u ovom momentu čak 202.000 mladih traži posao.

Država daje, ali halapljivo uzima

Mladi preduzetnici u privatni biznis ulaze sa ogromnim entuzijazmom i velikim idejama. Ali, demorališu se već na samom početku i taj entuzijazam nestane već u fazi registracije firme, kaže Marko Stojanović.

On navodi primer mladog preduzetnika, koji je dobio startup-kredit od države i praktično ga potrošio na dažbine državi za devet meseci koliko je čekao od registracije firme pa do dobijanja dozvole za obavljanje delatnosti.

„Očigledno da još uvek ambijent za privatni biznis nije dovoljno stimulativan ni za jednu generaciju, a naročito ne za mlade koji bi možda i najviše mogli da urade u toj oblasti“, kaže Stojanović.

Aleksandar Cvetić je mladi direktor i vlasnik firme „Elektrosakupljač“, koja se bavi sakupljanjem i transportom električnog i elektronskog otpada. Na ideju za tu vrstu biznisa došao je pre nepune dve godine.

„Tada smo u suštini došli do informacija iz Ministarstva da će reciklaža praktično krenuti u Srbiji i da će to biti neki isplativ biznis. Ministar je govorio o nekih 10.000 novih radnih mesta u toj ’zelenoj industriji’. Tako da smo se mi praktično na talasu tih informacija upustili u sve to“, objašnjava Cvetić.

Aleksandar Cvetić se suočio sa preprekama koje navode i drugi biznismeni i investitori: previsoki troškovi pokretanja biznisa, komplikovane procedure, nestabilan tržišni i zakonodavni okvir. Ipak, i pored svih prepreka i neizvesnosti tržišta, Cvetić kaže za Dojče vele da bi svakako preporučio mladim ljudima sa dobrom idejom da započnu sopstveni biznis:

„Kaže se da, kada nastane neki problem, to je u suštini tržišna šansa. Jer, treba da se pojavi neko ko će da reši taj problem i da nađe neki ekonomski interes u tome. Tako da svako ko je mlad, ambiciozan i želi da se okuša u tome, i ne želi da zavisi od nekog drugog, ima mogućnost da pokuša. I ja podržavam sve koji tako nešto hoće.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: