Novi Sad leži na termalnom jezeru

Novi Sad, ali i cela Bačka i dobar deo Banata leže na termalnom jezeru, a sigurno bi se našlo još geotermalnih izvora kada bi se bušenje nastavilo.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 11.11.2011.

09:28

Default images

To kaže pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine Radoslav Striković.

On otkriva da na teritoriji Novog Sada trenutno postoji pet bušotina van proizvodnje bez izgrađenog nadzemnog hidrotermalnog sistema, na prosečnoj dubini oko 700 metara. Protok tople vode je slab, u proseku oko 10 litara po sekundi, a temperatura je iznad 30 stepeni celzijusa.

"Novi Sad poprilično ima dobro rešeno grejanje, a ovi geotermalni izvori ne mogu da se koriste za električnu energiju jer temperatura vode mora biti minimum 80 stepeni celzijusa i dobra protočnost. Što ne znači da se ne bi došlo do većeg protoka kad bi se nastavilo kopanje", kaže Striković. "Ovu energiju grad bi mogao da koristi za Jodnu banju. Za svako korišćenje geotermalnog izvora mora da se uradi ozbiljna studija jer bušotina nije jeftina", rekao je Striković.

Pokrajinski sekretarijat za energetiku nema saznanja da na Spensu postoji geotermalni izvor, ali moguće je da NIS ima takve podatke.

Prema rečima Strikovića, urađen je i geotermalni atlas za Vojvodinu, jer su ovi resursi veliki potencijal za korišćenje toplotne i električne energije, ali i za zdravstvene svrhe. Upravo zbog toga Vlada Vojvodine i NIS uskoro će formirati zajedničko preduzeće za geotermalne potencijale.

"Spens ima odličnu ideju sa postavljanjem solarne elektrane na krov, čime će smanjiti troškove za energente. Dosta preduzeća ima ravne krovove, pa bi mogla da učine isto. Lokalne samouprave se sve više interesuju za obnovljive izvore energije, a Pokrajinski sekretarijat na čijem sam čelu trudi se da svest domaćeg kapitala usmeri ka obnovljivim izvorima", kaže Striković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: