Drugi talas krize, a mi goli i bosi

Predsednik Srbije Boris Tadić je upozorio na to da treba da se spremimo za novi talas krize, a guverner NBS Dejan Šoškić izjavio je da je kriza već stigla.

Srbija

Izvor: Dnevnik

Petak, 11.11.2011.

08:40

Default images

Međutim, najveći problem je u tome što mi ovaj talas dočekujemo ekonomski daleko slabiji nego onaj prethodni, gotovo i goli i bosi.

Da privreda Srbije dočekuje novi talas krize slabija nego što je to bio slučaj 2008. godine pokazuju i podaci o ukupnim zaradama.

Ukupan mesečni fond zarada u oktobru 2008. godine u Srbiji iznosio je 805 miliona evra, a u julu ove godine 674 miliona evra, što predstavlja pad od 16,3 odsto. Naravno da je jasno koliko je ogroman hendikep kada jedna ekonomija i njeni građani na raspolaganju svakoga meseca imaju 130 miliona evra manje. Izjavljujući da je drugi talas krize stigao kod nas, guverner Šoškić je naglasio i da banke za sada ne ispoljavaju ponašanje zabrinjavajuće za stabilnost sistema.

Naša zemlja, po njegovim rečima, pokazuje veći stepen otpornosti na uticaje ekonomske krize od zemalja koje imaju bolji rejting. Srbija je, kako je rekao guverner, na zaštiti od negativnih efekata svetske krize uradila više nego što su mnogi spremni da priznaju.

"Srbija je već zahvaćena krizom, ekonomske aktivnosti su ozbiljno pogođene i ugrožene su prognoze za privredni rast", kazao je Šoškić, i dodao da je neophodno da se uvedu mehanizmi da bi se šteta od krize minimizirala.

Da je kriza tu govore i ostali ekonomski pokazatelji.

Ukupna ekonomska aktivnost za prvih devet ovogodišnjih meseci beleži stagnaciju industrijske proizvodnje, manjak u budžetu nastavlja da raste, inflacija se vratila na jednocifreni iznos, prosečna zarada je realno neznatno veća, a pad zaposlenosti se nastavlja.

Sve to govore poslednji, novembarski podaci, dostupni iz više zvaničnih izvora koje je objedinila Privredna komora Srbije.

Ukupan broj zaposlenih u Srbiji, krajem septembra 2011. godine, procenjuje se na 1.754.662, od čega je privatnih preduzetnika i zaposlenih kod njih bilo 405.476, dok je preostalih 1.349.186 osoba bilo zaposleno u okviru privrednih društava i u administrativnim delatnostima.

U poređenju sa septembrom 2010. godine, ukupan broj nezaposlenih veći je tri posto.
Prosečna neto zarada isplaćena u septembru iznosi 38.763 dinara i u odnosu na isplaćenu u avgustu, nominalno je veća jedan posto, a realno 0,8 procenata. U odnosu na zaradu isplaćenu u septembru 2010. godine, nominalno je veća 12,1 posto, a realno 2,6 posto.

Bruto domaći proizvod privrede Srbije, izražen u cenama iz prethodne godine, prema fleš proceni Republičkog zavoda za statistiku, realno je u trećem kvartalu porastao 2011. godine 0,7 posto u odnosu na odgovarajuće tromesečje prethodne godine.

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za period januar–septembar 2011. iznosi 23 milijarde dolara, što je 24,2 posto više nego u istom periodu prethodne godine. Izvezeno je robe za 8,8 milijardi, što je povećanje od 28,1 procenata u odnosu na isti period prethodne godine, a uvezeno za 14,7 milijardi dolara, što je rast od 22 posto u odnosu na isti period lane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: