Ćirić: Biće novih otpuštanja

Nebojša Ćirić kaže da ekonomska kriza nije prošla, nego se javlja u drugom pojavnom obliku i zato "svi moramo biti spremni da odreagujemo na pravi način".

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 10.11.2011.

13:25

Default images

Srbija suštinski nije izašla iz krize, jer i dalje postoji visoka nezaposlenost i visoka nelikvidnost privrede, kao i nizak standard građana, kaže on.

Ministar ekonomijea kaže da će usled negativnog uticaja krize u EU, u Srbiji doći do novih otpuštanja, ali nije želeo da prognozira koliko će njih ostati bez posla, već je samo rekao da će nekog pomeranja sigurno biti.

Ćirić je nagovestio da vlada razmatra mogućnost da smanji opšte stope poreza i doprinosa na plate. To je jedna od mogućnosti da se ubede poslodavci da zapošljavaju nove ljude ili da one koji rade na "crno" prebace u legalne tokove, kazao je on.

Kada je reč o zapošljavanju, Ćirić je naveo da od 2008. postoji negativan trend, jer je broj zaposleni smanjen sa 1,9 na 1,7 miliona građana, što je dovoljno zabrinjavajući podatak sam po sebi.

"Sa druge strane, uspeli smo da kroz određene programe mera vlade sačuvamo više od 50.000 radnih mesta. Privukli smo i strane investitore što je jedan od načina borbe protiv ekonomske križe", istakao je on.

Lider smo u regionu po investicijama

Komentarišući izjavu predsednika Srbije Borisa Tadića o drugom talasu ekonomske krize, on je kazao da je ministarstvo već predložilo određene mere kao što su uredbe o podsticaju zapošljavanja, reprogramu obaveza, dok je zajedno sa Ministarstvom finansija doneta uredba koja ograničava rokove plaćanja za budžetske institucije. "Sa druge strane, zajedno sa privatnim sektorom, Privrednom komorom Srbije i Savetom stranih investitora izaći ćemo sa predlogom zakona koji će ograničiti rokove plaćanja i koji će važiti za privatni i za državni sektor", istakao je ministar ekonomije Srbije.

Prema njegovom uverenju, Uredba o ograničavanju rokova plaćanja, a posebno Zakon, doprineće umanjenju nelikvidnosti koja je i pre mučila privredu, ali je sada pogotovu izražena u uslovima svetske ekonomske krize.

Ćirić je podsetio da je nekonkurentnost jedan od problema srpske privrede, osim visoke stope nezaposlenosti i nelikvidnosti.

Prema njegovim rečima, Srbija je proglašena za lidera u regionu u privlačenju stranih i direktnih investicija, ispred zemalja EU, kao što su Rumunija i Bugarska.

"Tu ima ohrabrujućih pokazatelja. Situacija je dosta je teška, i u regionu i zemljama EU koje su naši najveći trgovinski partneri i izvozna tržišta, kao i u zemljama iz kojih dolazi najveći deo investicija, zato moramo biti spremni da odreagujemo na pravi način i mislim da ćemo svi zajedno, kao vlada u tom uspeti", zaključio je ministar.

Fijat je siguran, izvoz nije

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić izjavio je da postoji realna opasnost da kriza u Italiji utiče na naš izvoz zbog pada tražnje. Ćirić je, međutim, dodao da ona ipak neće uticati na počete projekte u Srbiji.
Kompanije iz Italije su među najvećim investitorima u Srbiji, a ta zemlja jedno je od najvećih izvoznih tržista kako za srpske proizvode tako i za proizvode koje italijanske kompanije kod nas proizvode, kazao je Ćirić.

Prema njegovim rečima postoji realna opasnost da usled pada tražnje i produbljivanja krize u Italiji dođe do pada tražnje za srpskim proizvodima, što će negativno uticati na izvozne performanse i poslovanje preduzeća.

Ćirić je dodao da nema opasnosti po investicije italijanskih kompanija u Srbiji kao što je Fijat, istakavši da je juče u Sremskoj Mitrovici italijanska kompanija Lames promovisala investiciju vrednu osam miliona evra namenjenu otvaranju proizvodnog pogona sa 250 ljudi.

"To pokazuje da italijanske kompanije iz automobilske, ali i tekstilne industrije i pored krize doživaljavaju Srbiju atraktivnom za investicije", kazao je Ćirić. On je dodao da, za sada, što se tiče započetih projekata ne vidi da će oni na bilo koji način biti ugroženi.

"Italijanska vlada ima program štednje sa jedne strane, a sa druge strane tu učestvuje i MMF", podsetio je ministar i dodao da ostaje da pratimo razvoj situacije uz mogućnost, kako je naveo, realne i osnovane opasnosti da ono što se dešava u Italiji bude preliveno na Srbiju i druge zemlje regiona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: