Dulić: Biće kolaps ako ne reagujemo

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić kaže da je situacija sa prodajom stanova na tržištu u Srbiji zabrinjavajuća.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 08.11.2011.

15:11

Default images

On je najavio da će narednih dana izneti premijeru nekoliko predloga za rešavanje problema u toj oblasti.

"Postoje zabrinjavajući rezultati kada je u pitanju tržište stanova i u ovom trenutku mislim da je jedini ozbiljan investitor koji prodaje stanove Građevinska direkcija Srbije u naselju Stepa Stepanović", kazao je Dulić.

Dulić je kazao da je sadašnja situacija veoma destimulativna za sve buduće investitore i da kao posledica može nastati pad investicija u građevinskoj industriji narednih godina.

"Imam nekoliko konkretnih predloga i ovih dana ću razgovarati sa premijerom o tome", najavio je Dulić, dodajući da postoji veliki pritisak građevinske industrije da se pomoć građevinskoj industriji produži i sledeće godine istim iznosom kao i ove - 18 milijardi dinara.

On kaže da "postoji velika opasnost da će građevinska operativa doživeti kolaps. Država je učinila sve što je mogla, pokrenuli smo velike projekte i velika gradilišta u svim gradovima Srbije, ali izostaju privatni investicije i mislim da je toga svestan svako ko se time bavi".

Dulić dodaje da se za takvu tešku situaciju mora naći rešenje. Govoreći o učešću za stanove, Dulić je kazao da je veliki problem to što je ogroman broj građana koji ima uslova da kupi stan sprečen da to učini jer nema mogućnosti da izdvoji 20 odsto za učešće.

"Mi smo povećali sredstva za subvencionisanje i faktički u ovom trenutku se pojavljuje paradoks da jedina aktivnost koja postoji jeste aktivnost subvencionisanja i ni jedna druga", kazao je ministar Dulić. On je rekao da je to veliki problem i da je to pitanje za sve one koji su donosili odluke o povećanju učešća za stanove.

Dulić je kazao da bi u narednom periodu trebalo razgovarati o tome i razmotriti da li je i kakve rezultate dala ta mera sa stanovišta očuvanja monetarne stabilnosti i da li je doprinela ugrožavanju građevinskih aktivnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

97 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

4 h

Podeli: