Hausman: Srbiju čeka ubrzani razvoj

Profesor Rikardo Hausman, tvorac mapa ekonomskih klastera, predviđa izuzetno ubrzani razvoj srpske ekonomije u sledećih 10 godina.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 08.11.2011.

11:56

Default images

Taj profesor međunarodnog ekonomskog razvoja na Fakultetu državne uprave „Džon Kenedi” Univerziteta Harvard u SAD kaže da će se Srbija u tom periodu naći među prvih 20 ekonomija u odnosu na rast BDP-a po glavi stanovnika do 2020.

Predviđanje globalnog razvoja, kao i mogućih razvoja pojedinih ekonomija, bila je isključiva privilegija ljudi koji su posmatrali tokove kako kapitala, tako i trendova u razvoju pojedinih svetskih industrijskih grana. Međutim, komplikovane mape ekonomskih klastera sada su lako dostupne svakome ko poseti adresu: http://atlas.media.mit.edu/. Tako će i građani Srbije moći da vide da je naša zemlja trenutno na visokom 17. mestu po projekciji rasta BDP do 2020.

Na čelu ovog projekta nalazi se dr Rikardo Hausman, profesor međunarodnog ekonomskog razvoja na Fakultetudržavne uprave „Džon Kenedi” Univerziteta Harvard u SAD.

"Pratili smo komparativni razvoj izvoza 128 pojedinačnih ekonomija. Na osnovu ovog istraživanja otkrili smo nekoliko praktičnih formula na osnovu kojih se mogu ne samo rangirati države, već i sa izvesnom dozom sigurnosti predvideti nivo i pravac razvoja pojedinih ekonomija", kaže Hausman na pitanje kakva saznanja svetu nudi „Atlas ekonomske kompleksnosti”?

Prema njegovim rečima, kreirali su novu meru – indeks ekonomske složenosti.

"To nam je dalo trenutno stanje proizvodnih sposobnosti zemalja i mogućnosti da svoje proizvode plasirajuna inostrano tržište. Ovaj indeks govori o bogatstvu jedne zemlje, pa smo zaključili da ono zavisi od količine i kompleksnosti praktičnog znanja koje ta zemlja poseduje i upotrebljava", navodi Hausman. Srbija raspolaže izuzetno kompleksnim proizvodnim sposobnostima i znanjima i nalazi se na uzlaznoj putanji . Moram priznati da ovi nalazi za mene nisu bili očekivani. Ona ima značajne proizvodne kapacitete u preradi metala, proizvodnji elektro opreme, guma, električne žice, aluminijuma, hemijskih proizvoda, lekova i čitavu paletu druhig manjih proizvodnih grana, kaže Hausman.

Kako dodaje, na osnovu složenosti proizvodnih mogućnosti i njihovog izvoznog plasmana, Srbija se nalazi na 37. mestu u svetu, ali se po rastu indeksa ekonomske kompleksnosti i potencijala za rast BDP-a nalazi na 17. mestu.

Konvencionalnom ekonomskom analizom, prema visini BDP-a po glavi stanovnika, Srbija se trenutno nalazi na 68. mestu u svetu – što vas svrstava u relativno siromašne zemlje. Uzrok tome je veliki raskorak između proizvodnih mogućnosti Srbije i njenog lošeg finansijskog stanja, navodi on.

"Ali ono što mi danas možemo da predvidimo jeste izuzetno ubrzani razvoj srpske ekonomije u sledećih 10 godina". Predviđam da će se Srbija kao 17. rangirana zemlja po brzini razvoja privrede naći među prvih 20 ekonomija u odnosu na rast BDP-a po glavi stanovnika do 2020, kaže Hausman.

"Dakle, očekujem da Srbija uđe u krug najbrže osposobljenih zemalja u svetu koje će imati dalji konstantan uspešan razvoj. Zahvaljujući činjenici da Srbija ima kompleksna i raznolika znanja da proizvede kompleksne proizvode, ona pokazuje ogroman izvozni potencijal", rekao je Hausman.

Nažalost, kako je istakao, Srbija je danas suviše siromašna za svoje proizvodne potencijale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

20 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: