Kad će BMW da izvozi srpsko voće

Kako bi zaštitila svoju ekonomiju, Argentina je uslovila proizvođače automobila koji svoje proizvode plasiraju u toj državi da iz zemlje izvoze njenu robu.

Srbija

Izvor: 24 sata

Ponedeljak, 07.11.2011.

02:08

Default images

Tako nemački automobilski koncern BMW izvozi pirinač, Hjundai orahe, Porše vino i ulje...

I dok se u svetu snalaze, Srbija je za devet meseci za oko 4,17 milijardi evra više uvezla robe nego što je izvezla.

Hteli mi to da priznamo ili ne, u ekonomskom smislu smo siromašna zemlja, malog tržišnog potencijala, ako se poredimo sa Argentinom, koja ima ogromno unutrašnje tržište, pa je u situaciji da može da uslovi strane kompanije takozvanom vezanom trgovinom. Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, kaže da "Srbija nije u toj meri atraktivna kao Argentina, jer ima relativno skromno tržište, pa stranci nemaju takav interes".

On, ipak, dodaje da "to ne znači da treba da pristajemo na nešto protiv svog nacionalnog interesa".

"Poznata je ona ranija situacija Zastave sa Opelom, koja je predviđala saradnju u više faza. Prvo da prodaju 10.000 'opela' bez carine, a druga faza je trebalo da bude proizvodna kooperacija nemačke kompanije u Srbiji. Nažalost, oni su ovde samo prodali automobile, a nikad nije došlo do kooperacije", podseća on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: