Obrazovanje i privreda nisu u vezi

Obrazovni sistem u Srbiji još nije povezan sa privredom, ali se očekuje da će Strategija razvoja obrazovanja prilagoditi obrazovanje potrebama tržišta rada.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 02.11.2011.

13:31

Default images

Strategija bi trebalo da bude završena do kraja godine.

Džavni sekretar Ministarstva prosvete i nauke Radivoje Mitrović rekao je da obrazovni sistem što pre treba usaglasiti s potrebama tržišta, zbog čega je Ministarstvo predložilo novih deset profila u srednjem stručnom obrazovanju.

U oglednim odeljenjima u srednjim školama postignuti su vidljivi rezultati, a trebalo bi inovirati i školske programe u visokom obrazovanju, rekao je Mitrović u panel diskusiji posvećenoj odnosu obrazovnog sistema i tržišta rada. On je najavio da će Ministarstvo inicirati inovaciju studijskih programa na fakultetima, a naročito na onim koji su interesantni tržištu rada.

"Kroz Strategiju razvoja obrazovanja hoćemo da dobijemo stručnjake koji neće čekati zaposlenje posle fakulteta, a želimo i da ih podstaknemo da sami sebe zaposle kroz male start ap kompanije", naglasio je Mitrović.

On je dodao da Strategija do 2020. godine treba da odredi gde je moguće mesto Srbije u novoj međunarodnoj podeli rada.

Do sada je doneto 77 strategija i nova neće uneti promene u obrazovanje sama po sebi, ali će dograditi zakone u oblasti obrazovanja, rekao je Mitrović, navodeći da je tokom prethodne tri godine doneto osam novih zakona i 120 podzakonskih akata u oblasti obrazovanja.

Pomoćnik direktora Republičkog zavoda za statistiku Miroslav Janković je, navodeći statističke podatke o srednjoškolcima i studentima u Srbiji, rekao da profesionalizacija traje deset godina, od profesionalne orijentacije koja počinje u prvom razredu srednje škole, preko fakulteta, pa do čekanja na zaposlenje koje u proseku traje dve godine.

Direktor departmana za postdiplomske studije i međunarodnu saradnju Slobodan Unković rekao je da postoji potreba da što pre dobijemo osnove pravca ukupnog društvenog i privrednog razvoja i da se u tim okvirima odredi uloga obrazovanja.

Strategija za razvoj obrazovanja treba da odgovori koju to proizvodnju država može zaista da razvije, rekao je Unković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: