Forcan: Rešenje u prodaji Miškoviću

Prodaja udela u kompaniji Jugohemija Miroslavu Miškoviću bila je najodgovornije rešenje prema firmi i zaposlenima u njoj, kaže Milka Forcan.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 02.11.2011.

04:14

Default images

Forcan, predsednik Upravnog odbora Jugohemije i doskorašnji manjinski akcionar Delta stara, firme koja kontroliše većinski paket akcija Jugohemije, objašnjava da su pregovori o prodaji udela u Jugohemiji trajali nekoliko meseci tokom kojih su analizirane različite opcije.

Ona navodi da su se razmatrali pregovori sa trećim licima, fondovima i potencijalnim strateškim partnerima kao i opcija izlaska jednog od dva akcionara u sporu. Forcan kaže da je "otežavajuća okolnost u razgovorima sa bilo kim van dosadašnje vlasničke strukture bila činjenica da su nerešeni odnosi između sadašnjih vlasnika i da je više sudskih procesa u toku".

Zbog toga je, kaže, transakcija kojom je Delta holding postao većinski vlasnik Jugohemije najodgovornije rešenje prema firmi i zaposlenima u njoj. jer bi u suprotnom "sporno stanje koje je trajalo dovelo da daljeg urušavanja pozicije firme".

Kada je u pitanju iznos dobjen za prodaju udela, a spekuliše se o tri miliona evra, Milka Forcan navodi da je taj iznos "onoliko koliko je u ovom trenutku bilo realno".

Forcan kaže da dogovor sa Miškovićem na neki način bio neminovnost, jer je postalo jasno da postojeća nerešena situacija nije dugoročno održiva id a se mora doći do nekog rešenja.

Država, međutim, neće dobiti ni dinara jer, kako kaže Forcan, po važećem Zakonu o porezu na imovinu, predmet oporezivanja nisu udeli u pravnom licu i hartije od vrednosti.

Forcan je na pitanje gde će uložiti novac od prodaje kazala dag a još nije dobila i da je rano za to pitanje.

Podsetimo, sukob oko vlasništva u Jugohemiji počeo je u junu prošle godine, posle razlaza osnivača i vlasnika Delta Holdinga Miroslava Miškovića i sada bivše potpredsednice Holdinga Milke Forcan, koja je bila i predsednik Upravnog odbora Jugohemije i sa Miškovićem bila većinski suvlasnik u toj kompaniji, gde su zajedno imali 77 odsto kapitala.

Mišković je krajem jula 2010. osporio Forcanovoj vlasništvo nad 40 odsto akcija Jugohemije, optužio je za nezakonito raspolaganje imovinom tog preduzeća i zatražio od Privrednog suda u Beogradu uvodjenje privremene upave, gde je ona bila na čelu Upravnog odbora, kao i u novosnovanom preduzeću Jugohemija menadžment.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: