NBS: BDP u trećem kvartalu 0,7%

Međugodišnji realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) je usporen u trećem tromesečju 2011, prema preliminarnoj proceni zvanične statistike, i iznosi 0,7 odsto.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 31.10.2011.

17:07

Default images

Narodna banka Srbije objavila je da je industrijska proizvodnja je u septembru, prema desezoniranim podacima, ostvarila rast od 0,8 odsto, dok je u odnosu na isti mesec prethodne godine bila niža za 1,8 odsto.

Međugodišnji realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) je usporeniji u trećem tromesečju 2011. godine, prema preliminarnoj proceni zvanične statistike, i iznosi 0,7 odsto, objavila je danas Narodna banka Srbije. Industrijska proizvodnja je u septembru, prema desezoniranim podacima, ostvarila rast od 0,8 odsto, dok je u odnosu na isti mesec prethodne godine bila niža za 1,8 odsto.

Posmatrano po sektorima, međugodišnji pad od 4,8 odsto zabeležen je u sektoru prerađivačke industrije, dok je u sektoru rudarstva i snabdevanja električnom energijom, gasom i parom ostvaren rast od 11,5 procenata, odnosno 7,9 odsto.

Prerađivačka industrija je, prema desezoniranim podacima, u septembru porasla 0,8 odsto.

U okviru prerađivačke industrije, najveći pozitivan doprinos ukupnoj industriji dali su proizvodnja prehrambenih proizvoda i pića, metalskih proizvoda osim mašina, farmaceutskih i hemijskih proizvoda, kao i proizvoda od gume i plastike.

S druge strane, najveći negativan doprinos ukupnoj industriji potiče od proizvodnje koksa i derivata nafte, duvanskih proizvoda, štampanja i umnožavanja audio i video zapisa.

Promet robe u trgovini na malo je u septembru na međugodišnjem nivou bio realno niži za 18,3 odsto.

Prema desezoniranim podacima Republičkog zavoda za statistiku, u septembru je zabeležen pad izvoza robe od 4,3 odsto i rast uvoza robe od 5,1 odsto.

Međugodišnje posmatrano, u septembru je robni izvoz, izražen u evrima, povećan za svega 3,9 odsto, a uvoz za 4,3 odsto, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: