Manjim porezom do 2 mil. zaposlenih

Ministar ekonomije Nebojša Ćirić kaže da će smanjenjem stope poreza na zarade sa 62 na 40 odsto, dovesti do povećanja broja zaposlenih na dva miliona ljudi.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 31.10.2011.

16:01

Default images

Opšta stopa poreza i doprinosa na zarade u Srbiji je visoka i smanjenjem te stope, imali bismo veći broj novozaposlenih radika, rekao je Ćirić.

On je ocenio da bi time bilo obezbeđeno sigurno punjenje budžeta, kao i kroz sadašnje visoke stope poreza i doprinosa.

Odgovarajući na pitanje da li je već planiran budžet za 2012. sa tom nižom stopom poreza i doprinosa na zarade, on je kazao da je počelo koncipiranje bužeta za 2012. ali da još nije završeno i da je taj predlog iznet premijeru Mirku Cvetkoviću.

Stopa poreza na zarade treba da bude atraktivna, kako bi broj zaposlenih porastao sa 1,7 miliona na otprilike dva miliona, objasni je Ćirić razloge zbog kojih je predložio usvajanje tih mera i dodao da se zbog visoke stope poreza i doprinosa radnici u Srbiji plaćaju na crno, a poslodavci neće da ih zapošljavanju.

"Znam da sve što se sada uradi biće doživljeno kao predizborna kampanja, ali ja sam o tome govorio i u maju ove godine," kazao je Ćirić, istakavši da je sada moguće preko Uredbe o podsticaju zapošljavanja smanjiti poreze i doprinose na zarade.

Ovu uredbu vidim kao uvod u izmene poreskog sistema, što će pre ili kasnije doći na dnevni red, ocenio je Ćirić i izrazio očekivanje da će se to desiti već u sledećoj godini.

On je ponovio da je od početka primene te uredbe posao u Srbiji dobilo oko 6.700 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: