"Nektar će podići Han iz pepela"

Prodaja kompanije "Delišes" iz Vladičinog Hana kompaniji "Nektar" iz Bačke Palanke odlična je vest, kaže predsednik opštine Vladičin Han Nenad Mitrović.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.10.2011.

14:02

Default images

Mitrović je izjavio da očekuje da će privatizacija "Delišesa" podići iz pepela preduzeće čija je imovina u velikoj meri oštećena i uništena nakon godina bez proizvodnje, uključujući i oko 300 hektara voćnjaka koji su pretvoreni u pepeo u požarima prošle i ove godine.

"Ne mogu da tvrdim da su požari u kojima su izgoreli voćnjaci namerno izazvani, ali postoje sumnje u to. Postojala je opasnost da 'Delišes' niko ne kupi jer mu je izuzetno oštećena i ostala imovina, tako da smo bili u situaciji da Ministarstvo poljoprivrede i opština ubedjuju 'Nektar' da kupi to preduzeće", kazao je Mitrović.
Prema njegovim rečima, poljoprivredni kombinat "Delišes" je pre 20 godina zapošljavao više od 1.000 ljudi i imao više od 2.500 kooperanata iz Vladičinog Hana i Pčinjskog okruga koji su imali zagarantovanu zaradu od otkupa voća za proizvodnju sokova i dečjih kašica.

U vreme privatizacije "Delišes" je, prema inforamacijama republičke Agencije za privatizaciju, imao 23 radnika.

"Poslednjih sedam godina 'Delišes' nije radio jer je bio u restruktuiranju. To je i za celu opštinu u kojoj je više od trećine zaposlenih primalo plate u toj kompaniji značilo katastrofu", kazao je Mitrović i dodao da je Vladičin Han godinama jedna od opština u Srbiji gde je najniži prosek zarada.

Mitrović je naveo da će opština 100 odsto subvencionisati nabavku sadnica različitog voća, kako bi ohrabrila meštane da ponovo počnu da se bave voćarstvom.

"U opštini Vladičin Han, koja spada u najnerazvijenije opštine u Srbiji, broj nezaposlenih za oko 1.500 premašuje broj zaposlenih. Na
evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje nalazi se 4.457 ljudi, dok oko 3.000 gradjana ima stalan radni odnos, od čega najveći procenat radi u državnim firmama i ustanovama",
rekao je Mitrović.

Deo nepokretne i pokretne imovine preduzeća "Delišes" prodat je na javnoj licitaciji 28.oktobra po početnoj ceni od 300.437 evra "Nektaru", koje je time postalo vlasnik celokupne imovine "Delišesa"

Privatizacija "Delišesa" započeta je pre osam godina kada je "Nektar" kupio fabriku koncentrata tog preduzeća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

21 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: