Ćirić: Vlada je ekonomski odgovorna

Ministar ekonimije Nebojša Ćirić rekao je da će Vlada u izbornoj godini voditi odgovornu ekonomsku politiku i da je uprkos krizi postigla dobre rezultate.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.10.2011.

13:38

Default images

On je ukazao da je tokom mandata ove vlade povećan kreditni rejting zemlje, obezbeđena je makroekonomska stabilnost, nivo investicija odgovara planiranim okvirima, bankarski sektor je očuvan iako država u njega nije "upumpala" nijedan evro.

Učetvujući na forumu "Argumenti - Predizborne teme : Ekonomija i socijalna pitanja" Ćirić je ocenio da će predstojeći izbori u Srbiji biti dobijeni ili izgubljeni pre svega na ekonomskim temam.
Prema rečima Ćirića, procene Međunarodnog monetarnog fonda pokazuju da bi u 2013. i 2014. godini Srbija mogla da ostvari rast od 7,5 odsto, imajući u vidu proces približavanja Evropskoj uniji i bolje korišćenje sporazuma o slobodnoj trgovini.

Ćirić je podvukao da je ove godine usvojen Zakon o fiskalnoj odgovornosti koji je pokazano da je vlada spremna da i u predizbornoj godini vodi odgovornu fiskalnu politiku.

Doneta je i Uredba o redovnom plaćanju, a dogovoreno je i donošenje zakona kojim bi bila uređenja oblast plaćanja kako u državnom tako i u privatnom sektoru, dodao je Ćrić.

Ono na čemu će i u narednom periodu morati da se radi jeste rešavanje problema nezaposlenosti i povećanju konkurentnosti domaće privrede, naveo je ministar.

Ćirić je podsetio da će izmene poreske politike i smanjenje stopa poreza na zarade sa sadašnjih 62 odnosno 64 odsto na 40 procenata, u velikoj meri doprineti smanjenju broja nezaposlenih u zemlji.

On je, takođe, naveo da je u maju ove godine doneta i Uredba o podsticaju zapošljavanja i smanjenju poreskih stopa za novozaposlene radnike.
Od početka primene Uredbe, kakao je naveo, posao je dobilo oko 6.800 ljudi, izrazivši uverenje da će taj broj biti i veći.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: