Azerbejdžanci poslednja nada za Jat

Niko se neće javiti na tender za strateškog partnera za Jat, a Vlada Srbije se nada da će predstavnike Azerbejdžana zainteresovati za ovaj posao, saznaje Blic.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.10.2011.

10:03

Default images

Naime, Azerbejdžanci 3. novembra ponovo dolaze u Beograd.

Predstavnici kompanije „Azal“ iz Bakua, još ranije su pokazivali interesovanje za „Jat“, ali nisu otkupili tendersku dokumentaciju.

Danas, inače, ističe rok za dostavljanje ponuda za formiranje nove avio-kompanije sa državom, koja je rešila da bez obzira na uspešnost tendera formira novu, manju avio-kompaniju od „Jata“. „Azal“ je i prethodnih meseci spominjan kao kompanija koja je najbliža strateškom partnerstvu sa Srbijom u poslu oko formiranja nove avio-kompanije, što im je i ponuđeno prilikom zvanične posete delegacije ove zemlje Srbiji u junu.

Azerbejdžanci, prema nezvaničnim informacijama, hoće da preuzmu „Jat“ neposrednom pogodbom, a ne kroz tendersku proceduru.

U Beograd krajem nedelje, kako saznaje Blic, dolazi delegacija Azerbejdžana. Ukoliko se predstavnici dve zemlje ne dogovore, tražiće se novo rešenje.

Ministar infranstrukture Srbije Milutin Mrkonjić najavio je da će u naredna dva meseca sigurno biti pronađeno rešenje za Jat ervejz.

Tender koji ističe danas predviđao je da se model osnivanja nove avio-kompanije, njena početna veza sa „Jat ervejzom“, moguće opcije vlasničke strukture nove firme i njeno ime, dogovore sa izabranim investitorom u okviru fleksibilnog, neograničavajućeg i nediskriminatorskog pristupa.

Vlada je krajem jula usvojila program kojim se definišu strateški ciljevi za stvaranje nove avio-kompanije po predlogu konzorcijuma koji predvodi „Dilojt“, prethodno određen za savetnika u postupku.

Na prvom tenderu 2008. za pronalaženje strateškog partnera „Jat ervejzu“ nije bilo zainteresovanih, a za 51 odsto kapitala u avio-kompaniji tada je traženo 51 milion evra.

Drugi tender za „Jat“ je raspisan 1. avgusta, a rok za dostavljanje ponuda produžen je sa 30. septembra na 31. oktobar. Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku je saopštilo da je produžilo rok na molbu zainteresovanih jer im treba još vremena da se što bolje spreme za dostavljanje prijava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: