Mišković ipak plaća porez Srbiji?

"Delta Maksi" će platiti porez u Srbiji koji sleduju nakon prodaje te kompanije Delezeu, rekao je državni sekretar u Ministarstvu finansija Dušan Nikezić.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 26.10.2011.

23:05

Default images

"Svi pripadajući porezi vezani za ovu transakciju će biti plaćeni u zakonski definisanim rokovima i ta procedura je trenutno u toku", rekao je Nikezić posle sednice Vlade Srbije.

Međunarodni lanac maloprodajnih objekata iz Belgije, kompanija "Delez Grupa", kupila je "Delta Maksi" ove godine za 932,5 miliona evra, ali se danas pojavila informacija da Mišković neće neće državi Srbiji platiti porez na tu transakciju.

Naime Poreska uprava Republike Srbije, je u odgovoru listu Danas navela da je Mišković ovog poreza oslobođen po osnovu Ugovora o izbegavanju dvostrukog oporezivanja koji je Republika Srbija zaključila sa Republikom Kipar 1986.
I Poreska uprava Srbije saopštila je da će porez na dobit od prodaje trgovinskog lanca Delta maksi biti plaćen u Srbiji.

Kako se ističe u saopštenju, pogrešno tumačenje odgovora Poreske uprave na pitanje novinara o prodaji Delta maksija dovelo je do netačnog zaključka da se porez na kapitalnu dobit ostvarenu prodajom te kompanije neće platiti u Srbiji.

Transakcije koje su navedene u odgovoru Poreske uprave odnose se na promene osnivača sa stranog na domaće pravno lice i dovele su do toga da prodavac Maksija postane domaća firma koja je poreski obveznik Republike Srbije.

Prema tome, prodavac Delta maksija je dužan da najkasnije do 10. marta 2012. godine podnese poresku prijavu i plati porez, navodi se u saopštenju Poreske uprave. Dnevni list Danas objavio je u današnjem izdanju da je vlasnik Delta holdinga Miroslav Mišković oslobodjen plaćanja poreza na dobit od
prodaje Delta maksija na osnovu ugovora o izbegavanju dvostrukog oporezivanja sa Kiprom, navodeći da je matična firma registrovana na
Kipru.

Prema saznanjima Danasa poslednja rečenica iz saopštenja Poreske uprave bazira se na postojanju novog privrednog društva koje je Miroslav Mišković osnovao u Beogradu 18. juna 2011. godine - Delta capital doo. Ona je u stopostotnom vlasništvu firme Astatine Holdings Limited sa Kipra.

Osnivački ulog u Delta kapitalu zasniva se na 500 evra novčanog kapitala i na nenovčanom delu od 250.963.000 evra koji čini pravo svojine na 82,20 odsto udela u Društvu za trgovinu i zastupanje Delta maksi doo Beograd, Takovska 49.

Poreznici veruju da će porez biti plaćen na „najavljeni promet“ ovog društva. Zasad u zabeleškama, koje uz to društvo idu, Agencija za privredne registre nije upisala nikakve promene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

127 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: