Jelašić prodaje vilu za 1,7 mil.€

Bivši guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić pokušava da proda svoju vilu na Dedinju. On je tražio čak 1,7 miliona evra za kuću.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 26.10.2011.

01:03

Default images

Vilu na Dedinju je, piše Pres, bila predmet velike i još nerasvetljene afere jer se u toku mandata na toj funkciji skućio u elitnom delu Beograda u 180 kvadrata i na 15,5 ari placa.

On je tvrdio da ju je platio "samo" 380.000 evra, a posle izbijanja afere oko te kuće odbio je da je proda za milion evra iako je sam dao takvu javnu ponudu.

Bivši guverner je prodaju kuće poverio agenciji Alka pre nekoliko meseci, ali s obzirom na to da ne može da dobije cenu koju je planirao, zasad je privremeno odustao od prodaje. "Jelašić bi mogao da proda kuću za 1,3 miliona evra. Međutim, procenjeno je da uz velike dažbine, jer bi morao da plati visok porez za promet nekretnine, takva prodaja zasad ne bi bila isplativa", kaže za Pres izvor blizak nekadašnjem guverneru NBS..

Taj izvor dodaje da Jelašić "vilu nije hteo da izdaje u zakup, pa su tamo sada njegovi prijatelji. Ako ne bude mogao da je proda po ceni koju bude želeo, onda će je zadržati do skoka cena na tržištu nekretnina ili za neko od svoje troje dece..."

Ova informacija, kao i odbijanje još 2005. godine da proda kuću za milion evra, ponovo podgrevaju sumnju javnosti koju nadležni organi nisu nikada istražili - da je Jelašić platio vilu mnogo više od 380.000 evra, koliko je tada prikazao javnosti i poreskim organima.

U agencijama za promet nekretnina kažu da je Jelašićeva kuća, bez obzira na to što nije luksuzna građevina, još 2005. godine vredela više od milion evra, a da danas ta vrednost ide daleko više.

Oni navode da se danas na Dedinju ar placa prodaje od 100.000 do 150.000 evra, dok se kvadratni metar prosečno uređene vile obračunava od 2.000 do 2.500 evra. Jelašićeva vila nije nešto naročito. Niti je luksuzna, niti velika, u dnu je placa i sve se vidi sa ulice, pa bi se kvadrat obračunavao 2.000 evra.

"Ali, lep plac je u ekskluzivnom kraju. Proporcija placa je dobra za izgradnju, ali je malo nizbrdo, što umanjuje cenu. Kupac investitor bi morao dosta da uloži u zemljane radove, tako da je vrednost ara Jelašićevog placa 120.000", kaže stručnjak za nekretnine koji insistira na anonimnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: