Delta šalje 8.000t jabuka u Rusiju

Delta agrar planira da ove godine na u Rusiju izveze oko 8.000 tona jabuka, što je dvostruko više nego 2010, direktor otkupa voća Delta agrara Slobodan Košutić.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 25.10.2011.

16:17

Default images

Kako je Košutić kazao novinarima prilikom obilaska voćnjaka jabuka u Čelarevu, u toku su pregovori Delta agrara o izvozu jabuka i na Bliski istok, odnosno u Irak i Kuvajt.

Košutić je dodao da ove godine Delta agrar planira da otkupi i 10.000 tona jabuka od individualnih proizvodjača, što je dvostruko više nego lane, naglašavajući da polovinu godišnjeg prinosa jabuka toj kompaniji donosi voćnjak u Čelarevu, dok drugu polovinu proizvode kooperanti.

Prema njegovim rečima, do sada je na plantaži od 300 hektara proizvedeno više od 6.000 tona jabuka.

Dupliranjem površine na 600 hektara do 2013. godine i povećanje kapaciteta hladnjače na 12.000 tona, trebalo bi, kako je dodao, da ukupna investicija u voćnjak iznosi 50 miliona evra.

Košutić je naveo da je od ovogodišnjeg roda do sada prodata sorta gala po ceni od 55 centi za kilogram i da je ostvaren prihod od oko 40.000 evra po hektaru.
Direktor imanja Podunavlje u Čelarevu, u okviru koga posluje voćnjak Delta agrara, Nikola Milićević naglasio je da nešto više od 86 procenata ovogodšnjeg roda jabuke u prvoj klasi za konzumiranje, dok samo šest odsto čine industrijske jabuke.

Precizirao je da se na površini od 32 hektara uzgajaju jabuke sorte gala i breburn, sa ovogodišnjim rodom od 70 tona po hektaru, dok je u ostatku voćnjaka zasadjen zlatni delišes, geni smit i crveni delišes koje su u trećoj i četvrtoj proizvodnoj godini dale prosečan prinos od 50 tona po hektaru.

Milićević je kazao i da je ove godine u Čelarevu, ali i prvi put u Srbiji počela proizvodnja klupske jabuke modi.

Dodao je da se jabuke proizvode po italijanskim i austrijskim standardima, ali se još uvek izvozi u istočne zemlje, jer cena u petoj godini proizvodnje još ne može da parira evropskom tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: