Grci ni u krizi ne napuštaju Srbiju

Grčka je jedan od najvećih ulagača u srpskoj ekonomiji sa više od dve milijarde evra investicija, kaže ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 24.10.2011.

20:24

Default images

On je kazao da u Srbiji posluje oko 300 grčkih kompanija navodeći da je više od 100 na srpskom tržištu u direktnim investicijama, a ako 150 imaju zajednička ulaganje sa srpskim preduzećima.

"Grčke banke u Srbiji zauzimaju oko 15 odsto tržišta, tako da je Grčka važan poslovni partner u Srbiji", rekao je Ćirić na poslovnom forumu "Bilateralna trgovina i regionaln sinergija" koju organizuje Eurobanka EFG. Upitan da li će se kriza u Grčkoj odraziti na tržište Srbije, on je rekao je da obim kreditiranja i plasmana grčkih banaka u Srbiji nije promenjen i da se neće menjati. "Jedino što može da se desi jeste odlaganje nekih do sada neostvarenih ulaganja", rekao je ministar i dodao da se nijedna grčka kompanija nije povukla sa srpskog tržišta uprkos krizi u matičnoj zemlji.

On je izrazio nadu da će paket od oko devet milijardi evra pomoći Grčkoj da izađe iz krize i dodao da nema negativnih efekata grčke krize na srpsku privredu. "Mi za sada možemo samo da posmatramo sa strane i budemo u stalnom kontaktu s predstavnicima grčkih banaka", kazao je Ćirić.

Ministar Ćirić je rekao da je razgovarao s predstavnicima ministarstva inostranih poslova Grčke koji su izrazili očekivanje da će celokupan paket pomoći Grčkoj biti realizovan.

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin kazao je da je u prvih osam meseci ove godine obim spoljno-trgovinske razmene Srbije i Grčke povećan za 13 odsto.

"Izvoz Srbije u Grčku je povećan za 16 odsto, a uvoz za 10 odsto", naveo je Bugarin i dodao da to znači da je ove godine realno veća spoljno-trgovinska razmena sa Grčkom, nego 2008. kada je iznosila oko 500 miliona evra.

Bugarin je ukazao da ono što nije dobro je to što se izvoz Srbije sa Grčkom bazira na proizvodima niže faze dorade, a uvoz na finalnim proizvodima. Komentarišući krizu u Grčkoj Bugarin je kazao da je Srbija "daleko od te priče", dodajući da se može očekivati prelivanje na realan sektor zbog pada inostrane tražnje u prvoj polovini naredne godine.

Dolis: Srbija stabilan i pouzdan partner

Zamenik ministra spoljnih poslova Grčke Demetri Dolis kazao je da je Grčka drugi investitor u Srbiji. On je dodao da to doprinosi trgovinskoj ravnoteži zemalja, jer "u današnjim teškim vremenima regionalni odnosi postaju sve važniji".
Dolis je dodao da će oni koji posluju van države svakako uspeti. Prema njegovim rečima, ohrabrujuće je to što se nijedna kompanija nije povukla sa srpskog tržišta.

On kaže da je Srbija za Grčku stabilan i pouzdan partner i da je Grčka podržava na putu priključenja Evropskoj uniji.

Dolis je preneo i poruku grčkog premijera Jorgosa Papandreua da je proces pridruženja važan i da po završetku ekonomskih i strukturalnih reformi treba primiti k znanju činjenicu da Srbija ima svoje mesto u EU.

On je dodao da ekonomija Balkana mora da se razvija, kako bi vodila celu jugoistočnu Evropu, dodavši da je tu i Rusija kao značajan partner. Dolis je podsetio da je Grčka drugi najveći investitor u Srbiji, sa uloženih 2,5 milijardi evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: