Inflacija pada, nismo prezaduženi

Inflacija u Srbiji u 2011. biće jednocifrena i niža od trenutne od 9,3 odsto, kaže za B92 guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.10.2011.

19:21

Default images

"Ono što se dešavalo sa inflacijom poslednjih meseci potpuno je u skladu s našim očekivanjima koje smo istakli početkom godine", rekao je on i ponovio da je od aprila inflacija u padu.

Šoškić je kazao da deo odgovornosti za veći nivo inflacije snosi i Vlada, koja je odstupila od dogovora o ciljanoj inflaciji, jer je dozvolila da cene koje kontroliše porastu za 10 umesto sedam odsto.

"Da su sve cene koje bile u ingerenciji države bile koordinirane da ne pređu gornju granicu dogovorenog iznosa mi ne bi danas govorili o inflaciji od 9,3 odsto u septembru, već o 8,3 odsto", kazao je guverner NBS. Šoškić je naveo da bi pre podizanja cena koje kontroliše država, trebalo izvršiti racionalizaciju javnog sektora.

Na pitanje da li je vlada pogrešila kada je dozvolila povećanje cene gasa, koje direktno povećava inflaciju, guverner NBS je kazao da će to povećanje od 10 odsto za građane i 15 odsto za privredu "uticati na inflaciju oko 0,2 odsto ili malo više od toga".

"To nije mali inflacioni pritisak, a postoji mogućnost da neko traži izgovor za podizanje svojih cena zbog tog poskupljenja", rekao je Šoškić.

Prema njegovim rečima, "Srbija još uvek ne ulazi u kategoriju ozbiljno zaduženih zemalja", iako se dug približio na 45 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

"Ako bi eventualno dug rastao više od te granice, međunarodna investiciona javnost bi brzo shvatila da ne možemo da redovni izmirujemo svoje obaveze na srednji i dugi rok i to bi nam automatski podiglo cenu finansiranja javnog duga, što bi predstavljalo dodatni trošak za sve poreske obveznike", rekao je Šoškić.

On je ocenio da je zakonska regulacija da Srbija ne sme da ima dug veći od 45 odsto BDP-a ispravna, iako je taj iznos u EU veći od 60 procenata, jer Srbija još uvek nema redovan pristup međunarodnim tržištima kapitala po povoljnim uslovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: