Za sporu pravdu odšteta 400.000 RSD

Vidoje Janković (79) dobio je odštetu od 400.000 dinara i 133.000 dinara na ime sudskih troškova, jer je sudski spor koji je vodio sa bratom trajao 30 godina.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.10.2011.

16:40

Default images

Apelacioni sud u Kragujevcu potvrdio je presudu Osnovnog suda u Čačku kojom država mora da isplati odštetu Jankoviću jer je povređeno njegovo pravo na sudjenje u razumnom roku.

Sudski spor između braće Janković počeo je u martu 1978. godine u Opštinskom sudu u Guči, kada je Vidoja tužio njegov brat zahtevajući da se drugačije podeli porodično imanje koje je njihov otac ostavio Vidoju.
Kada sudski proces nije završen za 30 godina Janković je podneo žalbu Ustavnom sudu Srbije zbog povrede prava na razumni rok za
suđenje, a taj sud je u aprilu 2009. godine usvojio žalbu, na koju Komisija Ministarstva pravde za naknadu štete nije odgovorila.

Janković je nakon toga pokrenuo sudski spor protiv države pred Osnovnim sudom u Ccačku, koji je presudio u njegovu korist, zbog čega se Republičko javno pravobranilaštvo žalilo, ali je Apelacioni sud u Kragujevcu žalbu odbio.

Za više od 30 godina koliko je trajao sudski spor između braće imanje je potpuno propalo jer pod sudskim sporom nije moglo da se obrađuje, građevine na tom imanju su se srušile, a braća su prestala da komuniciraju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

14 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: