Koliko će vredeti srpski Pegaz?

Beograd -- Domaća vojna industrija razvija bespilotnu letelicu Pegaz, ali Ministarstvo odbrane ne želi da otkrije koliko bi Srbija zaradila njenom prodajom na tržištu.

Vojnotehinčki institut
Vojnotehinčki institut

Tajnu prave vrednosti ovog projekta ne želi da otkrije ni Vojnotehnički institut koji radi na razvoju ove letelice.

Kako kažu stručnjaci ovom slučaju nije reč o vojnoj, već o privrednoj tajni, što je prema mišljenju vojnih stručnjaka, zlatno pravilo tržišne utakmice u vojnoj industriji.

Vojni analitičar Zoran Dragišić objašnjava da vojno naoružanje obično nema fiksnu cenu jer je reč o političkoj robi za koju, osim zakona tržišta, važe i neka druga pravila.

"Srbija će, verujem, kao i do sada, igrati na kartu dobrog kvaliteta i cene. Ono što je bilo karakteristično za vojnu industriju Jugoslavije jeste najbolji odnos kvaliteta i cene", kaže Dragišić.

On veruje da će se "pegaz“ baš zahvaljujući tom odnosu izboriti sa konkurencijom letelice iste kategorije, pa čak i više.

Vojnotehnički institut
Vojnotehnički institut

"U Zastavi su se svojevremeno proizvodili 'kalašnjikovi' i mnogi su imali licencu za njih, ali je naš proizvod bio jeftiniji od drugih, a kvalitetniji od samog originala. Mislim da će vojna industrija i u slučaju 'pegaza' pokušati da svoju poziciju na tržištu izbori na tim principima i odnosima", ocenjuje Dragišić.

"Pegaz“ je nedavno imao uspešan prvi let, a plan je da se u nekom periodu uđe i u serijsku proizvodnju ove izviđačke letelice.

Stručnjaci kažu da će "pegaz“ sigurno koštati dva ili tri puta manje od precenjenih svetskih pandana. Svetske vojne sile ulažu ogroman novac u razvoj novih vojnih tehnologija, a bespilotne letelice koje se proizvode u SAD, Rusiji, Izraelu, Kini prodaju se i za više desetina miliona evra.