Koliko će vredeti srpski Pegaz?

Domaća vojna industrija razvija bespilotnu letelicu Pegaz, ali Ministarstvo odbrane ne želi da otkrije koliko bi Srbija zaradila njenom prodajom na tržištu.

Srbija

Izvor: Blic

Ponedeljak, 24.10.2011.

13:53

Default images

Tajnu prave vrednosti ovog projekta ne želi da otkrije ni Vojnotehnički institut koji radi na razvoju ove letelice.

Kako kažu stručnjaci ovom slučaju nije reč o vojnoj, već o privrednoj tajni, što je prema mišljenju vojnih stručnjaka, zlatno pravilo tržišne utakmice u vojnoj industriji.

Vojni analitičar Zoran Dragišić objašnjava da vojno naoružanje obično nema fiksnu cenu jer je reč o političkoj robi za koju, osim zakona tržišta, važe i neka druga pravila.

"Srbija će, verujem, kao i do sada, igrati na kartu dobrog kvaliteta i cene. Ono što je bilo karakteristično za vojnu industriju Jugoslavije jeste najbolji odnos kvaliteta i cene", kaže Dragišić.

On veruje da će se "pegaz“ baš zahvaljujući tom odnosu izboriti sa konkurencijom letelice iste kategorije, pa čak i više.
Vojnotehnièki institut
"U Zastavi su se svojevremeno proizvodili 'kalašnjikovi' i mnogi su imali licencu za njih, ali je naš proizvod bio jeftiniji od drugih, a kvalitetniji od samog originala. Mislim da će vojna industrija i u slučaju 'pegaza' pokušati da svoju poziciju na tržištu izbori na tim principima i odnosima", ocenjuje Dragišić.

"Pegaz“ je nedavno imao uspešan prvi let, a plan je da se u nekom periodu uđe i u serijsku proizvodnju ove izviđačke letelice.

Stručnjaci kažu da će "pegaz“ sigurno koštati dva ili tri puta manje od precenjenih svetskih pandana. Svetske vojne sile ulažu ogroman novac u razvoj novih vojnih tehnologija, a bespilotne letelice koje se proizvode u SAD, Rusiji, Izraelu, Kini prodaju se i za više desetina miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

21 h

Podeli: