Srbija ubrzano gubi obradivu zemlju

Fond obradivih površina u Srbiji godišnje se smanjuje za oko 25.000 hektara zbog izgradnje puteva, bespravne gradnje i podizanja različitih objekata.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 24.10.2011.

09:09

Default images

Branislav Gulan, stručni saradnik u Privrednoj komori Srbije (PKS), kaže da postoji "zabluda da pod poljoprivrednim površinama imamo oko pet miliona hektara i da obradive površine čine 4,2 miliona hektara".

"Navodno, po glavi stanovnika Srbije dolazi prosečno po 0,56 hektara, što je znatno više nego u Holandiji, Nemačkoj, i što je, tvrde neki, naše bogatstvo. Realno, mi nemamo više te površine", tvrdi Gulan.

Stručnjak PKS je upozorio i da sa druge strane, neobrađeno ostaje oko 600.000 ha, što "sebi ne dozvoljavaju ni mnogo razvijenije zemlje".

"Postojeći zasadi su zastareli, neujednačenog sortnog sastava, nisko prinosni , nekvalitetni i nedovoljno profitabilni - što je takođe pokazatelj ekstenzivnosti proizvodnje", naveo je Gulan.

Gulan je dalje ukazao da je broj stoke u Srbiji u poslednje dve decenije opadao po godišnjoj stopi od tri do četiri odsto. Najnepovoljnija situacija je kod priplodne stoke, a proizvodnja mesa pala je sa 600.000 na 457.000 tona, primetio je on.

Srbija se, najzad, nalazi u društvu evropskih zemalja sa najusitnjenijim posedom. Prosečna veličina poseda privatnih gazdinstava oko tri ha, što predstavlja veoma značajnu prepreku da poljoprivrednici postanu u većoj meri robni proizvođači, zaključio je Gulan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: