Šta Srbija može da proda Britancima

Tržište Velike Britanije može da bude veoma interesantno za srpska izvozna preduzeća, kaže konsultant programa Evropske unije (EU) SECEP Nebojša Milićević.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 24.10.2011.

08:59

Default images

On objašnjava da u toj zemlji nije nužno da kontaktirate državne institucije da biste plasirali robu.

"Tržište Velike Britanije nije tradicionalno izvozno područje na koje su srpske kompanije navikle, ali se radi o visokorazvijenom tržištu, koje ima puno profitabilnih niša i predstavlja mogućnost za izvoz i srednjih i malih preduzeća", rekao je Milićević.

Srbija, kazao je Milićević, već godinama tradicionalno u Veliku Britaniju izvozi proizvode od gume, a tržišno učešće se kreće oko zavidnih četiri odsto.

Drugi na listi proizvoda su metalni proizvodi, a posle toga mašine za raznu industrijsku upotrebu, dodao je Milićević i ukazao da bi svakako firme koje se bave pružanjem usluga u informatičkim tehnologijama mogle da dobiju svoj "prostor" na tom tržištu.

"U Velikoj Britaniji, smatraju, da iako su stručnjaci za softver u Srbiji skuplji od, recimo, indijskih, kvalitet iz naše zemlje bolji, a da se na osnovu kvaliteta može kompenzovati ta razlika u ceni", rekao je Milićević.

On kao jednu od mogućnosti navodi ”etno-prodavnice koje su regionalno povezane a snabdevaju se egzotičnom hranom ili hranom drugačijeg ukusa. To su manji lanci koji su profitabilniji od velikih lanaca i više odgovaraju domaćim proizvođačima zbog količine i kapaciteta domaće industrije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: