Lukoil u Srbiju uložio 400 mil. USD

Kompanija Lukoil Srbija u narednih par godina planira da izgradi novih deset do 15 benzinskih stanica u Beogradu.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 24.10.2011.

08:54

Default images

Potpredsednik Lukoila Vadim Varabjov je kazao da je Lukoil svestan da na tržištu Srbije ne može da bude lider, ali može imati drugu poziciju jer već ima udeo od oko 20 odsto u maloprodaji.

Lukoil u Srbiji posluje već deceniju i do sada su ovdašnje investicije te kompanije dostigle oko 400 miliona dolara. Ta kompanija ima oko 140 benzinskih pumpi na teritoriji Srbije i dva naftna skladišta, a zapošljava oko 700 ljudi. Varabjov je naveo da ta kompanija ne planira širenje na tržištu Rusije, zbog ograničenja iz antimonopolskih propisa Ruske Federacije.

Lukoil u Rusiji zauzima 20 odsto maloprodajnog tržišta, 17 odsto je udeo u preradi, a po proizvodnji nafte zauzima drugo mesto, posle Rosnjefta.

Ta najveća privatna naftna kompanija u svetu, po potvrđenim prirodnim zalihama nafte kontroliše više od jedan odsto rezervi i više od dva odsto proizvodnje nafte u svetu, obezbeđujući skoro petinu obima izvađene i prerađene nafte u Rusiji.

Lukoil je po visini dokazanih zaliha nafte i gasa među tri najveće svetske privatne naftne kompanije, a po obimu vađenja nafte i gasa među prvih pet. Ta kompanija ima šest rafinerija u Rusiji i tri u inostranstvu, u Bugarskoj, Rumuniji i Ukrajini, kao i 6.508 benzinskih stanica u 27 zemalja sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: