Teče rok za zamenu sandučića

Pošte Srbije pismeno obaveštavaju Beograđane o potrebi zamene poštanskih sandučića, koji koštaju od 990 do 1.500 dinara. Rok za zamenu 1. januar 2015. godine.

Srbija

Izvor: Novosti

Ponedeljak, 24.10.2011.

02:34

Default images

Od 1. januara ove godine počeo je da teče rok za zamenu poštanskih sanučića kojih na teritoriji cele zemlje ima, kako se procenjuje, oko tri miliona.

U Beogradu se procenjuje da ima više od 600. 000 sandučića. Rok za zamenu ističe 1. januara 2015. godine, a procenjuje se da će građani i firme u Srbiji morati da izdvoje ukupno oko 10 miliona evra za ovu namenu.

Samo u Beogradu za sandučiće će biti izdvojeno najmanje dva miliona evra. Svako će morati da plati svoje novo sanduče, ukoliko postojeće ne odgovara novo propisanom standardu. Građani su ovih dana dobijali obaveštenja iz Pošte u vezi sa najavljenom zamenom sandučića. Cene novih sandučića, usaglašene sa standardima koje je propisala Republička poštanska agencija, variraju u zavisnosti od proizvođača i dimenzija.

Tako se osnovne varijante sandučića, namenjenih zgradama, mogu naći po ceni od 990 pa do 1.500 dinara, ukoliko se radi o pojedinačnom sandučetu. Ukoliko je reč o grupnim sandučićima, sa dva, tri i više pretinaca, cena se kreće i oko 7.500 dinara.

Do donošenja propisa kojima je Republička agencija za poštanske usluge regulisala ovu oblast, na tržištu se moglo naći na desetine, pa i stotine različitih modela poštanskih sandučića, koji su zbog neujednačenosti ponekad otežavali dostavu pisama i drugih pošiljki.

Pošte Srbije pokrenule su akciju informisanja građana i firmi o potrebi promene sandučića, koja bi trebalo da traje do 1. novembra, ali i o korišćenju poštanskog adresnog koda i drugim uslugama koje pruža ovo preduzeće.

"Doprinos Pošta Srbije biće i u dodatnom angažovanju poštara koji će prikupljati podatke o stanju kovčežića", rečeno je u Poštama Srbije.

Građani su upozoreni da moraju u zakonskom roku da zamene sandučiće, ali i da ih održavaju ili će u suprotnom snositi sankcije predviđene u Zakonu o poštanskim uslugama. Da li su građani i firme ispunili svoju obavezu, od 2015. godine proveravaće poštanski inspektori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

19 h

Podeli: