Može li Kostić na Londonsku berzu?

Nekoliko srpskih kompanija prethodnih godina je najavljivalo svoj izlazak na Londonsku berzu, ali do danas taj veliki iskorak nije pošao nijednoj za rukom.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.10.2011.

03:32

Default images

U roku koji je pomalo iznenadio ekonomiste i berzanske poslenike, izlazak MK grupe na Londonsku berzu neki dan je najavio biznismen Miodrag Kostić.

Predsednik Saveza ekonomista Srbije profesor Dragan Đuričin smatra da je MK dobra firma kadra da izađe na berzu kakva je Londonska.

"To je zdrava firma sa dugogodišnjom profitnom stopom, sa tzv. stopom održivog rasta, likvidnošću“, kaže on i dodaje da pretpostavlja da će se raditi o inicijalnoj javnoj ponudi akcija i da Kostić ili ima neki fond kao kupca za firmu ili ima partnera za ekspanziju na druga mesta poslovanja. “Ali ako računa na sumu od najmanje 250 do 300 miliona evra, to je mali iznos u odnosu na vrednost njegove firme, znači da se radi o dokapitalizaciji“, kaže Đuričin koji smatra da bi za MK grupu bilo bolje da je izašla na Varšavsku berzu nego na Londonsku.

On navodi da je "Varšavska berza najjača berza u istočnoj Evropi, a više fondova aktivnih na toj berzi ima portfolije u realnom sektoru nego što je slučaj sa fondovima aktivnim u londonskom Sitiju, tamo je reč o bankama, investicionim fondovima koji rade papir na papir, sekjurizaciju“.

Broker Nenad Gujaničić kaže da mu je malo čudno što MK grupa sada najavljuje izlazak na Londonsku berzu jer "prvo, nisu baš neki super uslovi“, a drugo, "izlazak na tu berzu zahteva dosta vremena, pa me, sem ako pripreme iza kulisa već dugo ne traju, iznenađuje najava da će to da se desi već krajem prvog kvartala sledeće godine“.

Gujaničić svoje čuđenje objašnjava i činjenicom, da je MK grupa poznata kompanija u našim okvirima, ali na evropskom tržištu i nije baš toliko. Tamošnji investitori će tražiti potpunu transparentnost poslovanja, jer neće da dele rizik sa firmom cije poslovanje nije takvo.

Na pitanje da li je sadašnje poslovanje MK grupe transparentno, Gujaničić kaže da "sa berzanskog aspekta poslovanja, poslovanje MK grupe definitivno nije transparentno. Tu se radi o društvu sa ograničenom odgovornošću koje može, a i ne mora svaki čas da objavljuje izveštaje o svom poslovanju“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: