Berza nije isto što i igre na sreću

Osnovni cilj investiranja je uvek isti: ostvarivanje što veće dobiti uz najmanji mogući rizik tj. nesigurnost koju ulaganje sa sobom nosi.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 28.10.2011.

10:39

Default images

U tom smislu se svaki investitor može opredeliti za više različitih opcija. Međutim prilikom odabira ovih opcija uvek se mora voditi računa o direktnoj povezanosti rizika i profita, smanjivanjem jednog najverovatnije se smanjuje i drugo.

Ulaganje u akcije podrazumeva vlasništvo u kompaniji koja je izdala akcije. Tokom vremenskog perioda vrednost udela tj. akcija koji posedujete može rasti ili se smanjivati, što za vlasnika akcije znači ostvarivanje dobiti ili gubitak. Zašto se mnogi investitori opredeljuju za akcije?

Prema njihovoj proceni upravo akcije donose najveći potencijalni profit uz određeni stepen rizika. Sa druge strane ulaganje u akcije ima i svoje nedostatke, s obzirom na nestabilnost njihovih cena na berzi.

To znači da njihova vrednost može i značajno pasti, donoseći investitoru umesto očekivane dobiti suprotan rezultat, gubitak. Takođe nema garancija da ćete ulaganjem u akcije ikad ostvariti dobit. Ukoliko ste napravili pogrešnu procenu i izabrali pogrešnu akciju, doći će do gubitka novca čak iako ulažete na duži vremenski period. Zato prava procena vrednosti akcije i pravo vreme za ulaganje i prodaju su ključni kod ostvarivanja dobiti na akcijama.
Ovakve procene nisu potrebne kada je u pitanju štednja u banci. Kod ovog ulaganja, gotovo da nema rizika (ili je on sveden na minimum) pogotovu za manje štediše jer su njihovi depoziti većinom garantovani od strane države.

Određena suma novca se nalazi na Vašem računu u banci i ne može se smanjivati, a takođe se od banke dobija i odgovarajuća kamata. Međutim ova sigurnost ima i svoje negativne strane. Za razliku od vlasnika akcija koji u bilo kom trenutku mogu na berzi prodati svoje akcije i pretvoriti ih u novac, štedišama takva opcija nije na raspolaganju. Ukoliko ne žele da imaju dodatne troškove oni moraju sačekati istek odgovarajućeg perioda da bi došli do svog novca. Ipak, osnovni nedostatak su relativno niski prinosi (u ovom slučaju kamata), koji mogu biti sasvim zadovoljavajući u periodima lošeg stanja u ekonomiji kada dolazi do gubitka vrednosti akcija.

Međutim, u periodima ekonomskog rasta, veliki broj investitora smatra da kamata koju dobijaju na svoje depozite nije dovoljna i traže druge opcije.
Investiranje i berza se ponekad upoređuju i sa igrama na sreću. U oba slučaja cilj je zaraditi profit, ali iako investiranje u akcije može nekome delovati kao “klađenje” na rast određenih akcija između njih postoje izuzetno velike razlike. Pre svega ovo se tiče odnosa profita i rizika koji je kod igara na sreću ogroman i neprihvatljiv za večinu ulagača.

U slučaju da nije pogodio ishod igrač gubi sve, dok su izuzetno retke situacije kada će investitor potpuno izgubiti celokupni iznos ulaganja. Igre na sreću podrazumevaju potpuno slučajni događaj na koji nemamo bilo kakav uticaj, i koji na duži rok ne možemo predvideti, pa se stoga dobit na duži rok ostvaruje isključivo od strane organizatora.

Prilikom investiranja u akcije situacija je obrnuta, na duži rok postoji verovatnoća da će se naše ulaganje uvećati, osim izuzetno, ukoliko smo ozbiljno pogrešili u vezi procene kompanije čije smo akcije kupili ili drugih faktora koji utiču na cenu akcije. Iz ovog razloga veliki investitori, kao što su penzioni fondovi, banke, investicioni fondovi ne ulažu novac u igre na sreću, već kroz detaljnu analizu kompanija i stanja u ekonomiji uvećavaju svoja sredstva putem akcija i drugih hartija od vrednosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

23 h

Podeli: