“Nema psihoze, penzije su sigurne“

Ne treba širiti psihozu među penzionerima da za nekoliko meseci neće moći da se isplaćuju penzije, kaže zamenica predsednika UO PIO Fonda Slavica Savić.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 23.10.2011.

14:12

Default images

Savić navodi da Fond za Penzijsko-invalidsko osiguranje (PIO) funkcioniše bez problema.

"Penzije nisu u opasnosti, država je garant, ona dotira penzije, ali ono što je problem jeste da, zbog celokupne situacije, ekonomske krize koja će doći, opšte nezaposlenosti, siromaštva, sive ekonomije, Fond dugoročno posmatrano može biti u problemu", rekla je Savić.

Ona je navela da je "Fondu raznim reformama, izmenama zakona nametnuto niz drugih obaveza koje ne treba da ima. Recimo, samo u 2010. je Fond imao obavezu isplate oko 67 milijardi dinara za druge oblike, a ne za penzije. Na primer, tu su tuđa nega i pomoć, telesna oštećenja, socijalno osiguranje penzionera...".

Prema njenim rečima, ukoliko bi se htelo ići u pravo strateško restrukturiranje Fonda, kratkoročnim merama treba sprovoditi fiskalnu politiku "u pravom smislu te reči".

Savić je kategorična da siva ekonomija mora biti uvedena u legalne tokove. Ona je podsetila da veliki broj poslodavaca ima neprijavljene radnike u mnogim granama i delatnostima, kao i da ima dosta onih koji zaposlenima "na ruke" daju deo zarade, a na minimalnu osnovicu zarade, uplaćuju doprinose.

Ona je istakla da, dugoročno, Fond iz "protočnog bojlera" treba da postane kapitalni ili investicioni fond.

"U Švedskoj, Kini, Hrvatskoj, Sloveniji, zemljama u okruženju, država je uložila deo kapitala u svoje Fondove, kao i u Irskoj koja je posle prodaje telekomunikacione kompanije sva sredstva uložila u investicioni fond", kazala je Savićeva.

Savić naglašava da "iskustvo 60 zemalja govori da državni fond može da inicira investicioni fond".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

22 h

Podeli: