URS: Izbaciti politiku iz preduzeća

Ujedinjeni regioni Srbije predlažu promenu Zakona o javnim preduzećima, navodeći da se upravljanje u tim preduzećima mora profesionalizovati i depolitizovati.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 23.10.2011.

14:05

Default images

Oni navode da treba sistemski razbiti partijske monopole nad javnim preduzećima i profesionalizovati njihov rad.

URS je ukazao da partije treba da se povuku iz upravljanja javnim preduzećima, a umesto njih treba da ih vode profesionalni menadžeri, koji ne moraju biti članovi neke političke stranke.

"Vlada treba da vrši isključivo kontrolnu funkciju. Upravni odbori se moraju ukinuti, a u nadzornim odborima velikih javnih preduzeća treba da sede i predstavnici stručne javnosti i po jedan revizor", smatraju u Ujedinjenim regionima Srbije. U saopštenju URS-a se navodi da je partokratija stvorila društvo nejednakih šansi, u kome većina građana opravdano veruje da znanje i lični kvaliteti nisu presudni za dobijanje posla i napredovanje u karijeri, već da to isključivo zavisi od pripadnosti nekoj od političkih stranaka.

Takav sistem bitno narušava ugled i samim političkim partijama koje su, umesto da budu borci za progresivne ideje, postale svojevrstan biro za zapošljavanje poslušnih kadrova.

Javna preduzeća treba da budu u obavezi da vladi šalju na odobrenje svoje godišnje planove, a nakon toga i kvartalne izveštaje o realizaciji tih planova. Sve ovo mora biti stavljeno i na uvid javnosti.

Direktori javnih preduzeća treba da se biraju na poštenim javnim konkursima, koje bi trebalo da sprovodi nezavisna stručna komisija po jasnoj proceduri, kontrolisanoj od strane javnosti.

Ministar mora da preuzme ličnu odgovornost za izbor direktora javnih preduzeća u svom resoru, a ne da se, kao do sada, krije iza vlade.

Da bi se sistem odgovornosti potpuno zaokružio, mora se uvesti i mogućnost smenjivanja direktora pre isteka mandata, ukoliko ne ispuni predviđeni plan poslovanja, kao i nagrađivanja ukoliko značajno prebaci plan i unapredi poslovanje javnog preduzeća.

Predložena je i krivična odgovornost i kazna zatvora do deset godina za svakoga iz rukovodstva javnog preduzeća ko zloupotrebi službeni položaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

22 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: