"Lasta" spasila našu avioindustriju

U jednoj od hala pančevačke fabrike Utva tri aviona sklapanjem komponenti, kao što su trup, krila, elektrika i niz drugih sistema, dobijaju konačan izgled.

Srbija

Izvor: Politika

Nedelja, 23.10.2011.

01:57

Default images

Reč je o "lastama”, dvosedim klipnim vazduhoplovima za obuku, koje će uskoro biti isporučene Vojsci Srbije.

Direktor Utva avio-industrije Tomislav Bjelogrlić kaže da je projekat "lasta” spasao ovu kompaniju koja je 2008. godine bila pred stečajem.

Tada je sklopljen ugovor sa Irakom o proizvodnji 20 "lasta 95N” koje su kamionima prevožene u Niš a odatle, rasklopljene, transportnim avionom na odredište. "U međuvremenu je Vojska Srbije naručila 15 'lasta' koje se upravo proizvode. Verujemo da će se pojaviti i drugi kupci. Fabrika će uskoro biti 99 odsto u državnom vlasništvu. Ako bude razumevanja, u smislu da se obnovi tehnologija, mogli bismo se boriti da kao kooperanti sarađujemo sa vodećim firmama iz ove oblasti", kaže Bjelogrlić.

On podseća na iskustvo Utve u proizvodnji komponenti za Erbas, kargo vrata za izraelske "boinge 747”, pa i jednog dela (takozvani prsten) za francuski svemirski program – raketu Arijana.

Malo je država u svetu koje samostalno konstruišu i proizvode avione, a uspeh je utoliko veći ako se zna da Srbija, generalno gledano, ima problem sa malom proizvodnjom. Zbog pokretanja proizvodnje "laste” u Utvi posao je dobilo 180 radnika, tako da ih je danas ukupno oko 350.

Vojislav Dević, rukovodilac projekta Lasta i načelnik Odeljenja proračuna aerodinamike u Vojnotehničkom institutu, veruje da će "pomenute osobine i pristupačna cena u odnosu na konkurenciju, kao i pozitivna iskustva iz Iraka, obezbediti nove narudžbine i tako sačuvati tradiciju konstruisanja i proizvodnje aviona u Srbiji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: