Zbog lopova vozovi idu 20 na sat

Međunarodni putnički i teretni vozovi između Subotice i državne granice na Kelebiji već mesec dana usporavaju sa 80 na 20 kilometara na sat.

Srbija

Izvor: Press

Subota, 22.10.2011.

03:02

Default images

Razlog je to što su lopovi na tri od osam kilometara ove deonice odšrafili i odneli 3.600 trifona koji, poput eksera, služe za učvršćivanje podložne ploče na kojoj se nalaze šine.

Na sreću, železničari su ovu krađu primetili na vreme, pa do katastrofe nije došlo i olabavljena pruga nije se raspala.

Milena Elek, PR Železnica Srbije, kaže da je "krađom otprilike svakog četvrtog trifona na ovoj deonici utvrđena materijalna šteta od 280.000 dinara, ali je pričinjena nematerijalna šteta daleko veća, jer je bezbednost saobraćaja bila ugrožena".

"Očekuje se da uskoro i poslednji trifon na ovoj deonici bude vraćen na mesto kako bi lagana vožnja bila u potpunosti ukinuta na ovom delu pruge Koridora 10", navodi ona.

Pored generalno lošeg stanja infrastrukture, u subotičkom železničkom čvoru prisiljeni su da zbog krađa uvode takozvane ograničene brzine, lagane vožnje, pa putovanje traje sve duže i duže.

Lopovi sa železnice odnose šine, skretnice, pragove, namotavaju kablove, odnosno žičane vodove uz prugu koji služe za telefonske veze između stanica. Osim krađa u kojima lopovi pokupe gvožđe i bakar sa kolosečnih elemenata sve su učestalije i krađe robe iz vagona, pa pojedini špediteri angažuju pratnju kako bi im roba sigurno stigla do odredišta.

"Nažalost, krađe robe iz teretnih vagona učestale su, i to na deonicama gde vozovi usporavaju čak i do 10 kilometara na čas, pa se dešava da se bez zaustavljanja voza iz vagona izbacuje čak i bela tehnika", kaže Radujko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: