Načekaćemo se struje od Kineza

Gradnja Termoelektrane Nikola Tesla B3, zajedničkog projekta Elektroprivrede Srbije i kineskog konzorcijuma, uprkos potpisanom sporazumu, neće početi pre 2014.

Srbija

Izvor: Blic, Politika

Subota, 22.10.2011.

02:23

Default images

Jedino što se zna o projektu, koji je deo kineskih investicija od dve milijarde evra, jeste da će Kinezi biti većinski vlasnici u budućem zajedničkom preduzeću.

Za početak, planirano je zajedničko ulaganje kineskih kompanija i Elektroprivrede Srbije, gde bi Kinezi davali novac, a EPS infrastrukturu.

Zna se i da će nova firma biti nezavisni proizvođač električne energije, ali će ipak imati ugovor sa EPS-om, koji će dobijati tu struju. Cena te struje biće regulisana budućim ugovorom. Posle dogovora o kreditu vrednom 340 miliona dolara koji bi Srbija do kraja meseca trebalo da dobije od kineske Eksim banke za obnovu termoblokova u Kostolcu, Kinezi su spremni da u Srbiji grade nove hidro i termokapacitete, čiji bi bili većinski vlasnici, u odnosu 60 prema 40.

To bi pored TENT B3 u Obrenovcu bili Đerdap 3 i Bistrica, za šta Srbija ima pretprojekte, ali nema para, niti kreditni kapacitet da se zaduži. Inače, investicija kineskih kompanija u energetiku biće najveća strana investicija u Srbiji.

Iako se očekivalo, ali i otvoreno navijalo, da novi strateški partner EPS-a u gradnji TENT B3 bude nemački gigant RWE, ova elektroenergetska kompanija odustala je od učešća na tenderu koji je EPS nedavno, u paketu, raspisao za gradnju „Kolubare B” i TENT B3.

Odmah pošto je, tender za TENT B3 propao, kao rezervna varijanta najavljivalo se da bi ceo posao mogao da se završi na međudržavnom nivou, bez raspisivanja novog tendera, kako se ne bi dodatno gubilo vreme. To je i učinjeno, a rezultat je da je pre dva dana potpisan protokol između EPS-a i konzorcijuma kineskih kompanija.

Na prvom mestu je izgradnja trećeg bloka TE Nikola Tesla B i otvaranje kopa Radljevo. Ukupna vrednost investicije u blok tri, snage 744 megavata, i kop Radljevo, sa koga će se novi blok snabdevati ugljem, procenjuje se na više od dve milijarde evra.

EPS više nije imao šta da čeka s obzirom na to da će Srbiji u narednih dvadesetak godina biti potrebno više struje. Potrošnja, objašnjavaju u ovom javnom preduzeću, raste svake godine za tri do četiri odsto, pri tom industrija ne radi, što samo znači da ako industrija bude trošila približno kao nekad, da Srbija može da se suoči s manjkom kilovata.

Konačna fizibiliti studija i investiciona odluka za gradnju TENT B3 treba da budu doneta do kraja prvog kvartala 2012. godine, nakon čega sledi formiranje zajedničkog preduzeća EPS-a sa kineskim kompanijama, a sama izgradnja termoelektrane potrajaće pet godina. Projekat će biti realizovan tako što će zajedničko preduzeće obezbediti kredit.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

22 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: