Nema posla jer nema ni znanja

Visoka stopa nezaposlenosti u Srbiji posledica je neodgovarajućeg obrazovanja, koje nije usklađeno sa potrebama privrede.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 21.10.2011.

12:47

Default images

To je ocena učesnika okruglog stola "Ko i kako nas obrazuje", održanog u Beogradu.

"Nezaposlenost je posledica sporih promena u obrazovnom sistemu Srbije", ocenila je stručnjak za profesionalnu edukaciju u Nacionalnoj službi za zapošljavanje Jadranka Dimov.

Ona je ukazala da se na lokalnom nivou u srednjim školama često obrazuje kadar koji nije potreban tom području i da je zbog toga neophodna bolja koordinacija lokalnih uprava, prosvetnih vlasti i poslodavaca. Dimov je istakla i da u Srbiji nema adekvatnog neformalnog obrazovanja koje bi omogućilo usavršavanje kadrova.

"Mali poslodavci nisu u stanju da svojim zaposlenima omoguće i plate usavršavanje, dok u velikim kompanijama zaposleni pohađaju obavezujuće kurseve. To su velike razlike u Srbiji", kazala je Dimov i podsetila da Nacionalna služba za zapošljavanje organizuje besplatne kurseve i usavršavanja.

Glavni i odgovorni urednik Obrazovnog informatora Marica Ivić, takođe, smatra da srednje stručno obrazovanje i visokoškolstvo daju "neadekvatan kadar, koji privreda nije u mogućnosti da apsorbuje".

"Kvalitet obrazovanja nije ujednačen, a tržište nije u stanju da proceni ko daje adekvatno obrazovanje, a ko samo uzima pare za te usluge", navela je Ivić.

Ona ukazuje i na to da školstvo u Srbiji nije usklađeno sa potrebama privrede.

"Imamo gomilu kurseva, pregršt fakulteta koji obrazuju menadžere, pa zašto nam je onda privreda tako loša?", upitala je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: