Banke pomažu tek klijentima u krizi

Banke su voljne da pomognu klijentima koji imaju teškoće da vraćaju kredit, ali to se odnosi samo na one koji su u krizi izgubili posao ili slabije posluju.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 21.10.2011.

11:33

Default images

Krediti za letovanja ili kupovinu skupocenih automobila ne spadaju u pozajmice čiju otplatu banke rado reprogramiraju. Ovo su uslovi pod kojima svi koji kasne s ratama - 91.663 osobe i 16.000 preduzeća, mogu da računaju na pomoć banaka.

Mehanizmi koje banke imaju (refinansiranje, reindeksiranje ili grejs period) ipak nisu trajno rešenje problema, već samo kratkotrajna pomoć. "U pravu su oni koji kažu da se ovim ne rešava problem klijenta, ali banke i nisu tu da rešavaju ovaj problem", objašnjava Veroljub Dugalić, generalni sekretar UBS.

Prema njegovim rečima, banke ne mogu da pomognu baš svima koji imaju problem.

"Ako se neko neodgovorno ponaša, moraće da snosi i konsekvence", zaključuje Dugalić.

Produženje roka otplate i grejs period naročito su popularni kod dugoročnih kredita kod kojih su po pravilu i rate visoke. U toku trajanja grejs perioda klijent vraća samo deo mesečne obaveze, ali zato ima veću ratu od početne nakon isteka tog perioda.

Ostale mogućnosti su refinansiranje, to jest mogućnost da se jeftinijim kreditom vrati stari kredit, i reindeksiranje, to jest promena valute kredita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: